ipodЛекарите, грижещи се за състоянието на блокираните под земята чилийски миньори, не позволиха да бъдат спуснати под земята мултимедийни плеъри, подарени им от шефа на Apple Стив Джобс. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Според медиците, в последните часове на близо 700 метра дълбочина е много важно мъжете да са сплотени и да си помагат. Хай-тек устройствата е много вероятно да ги изолират от колектива, което може да доведе до големи затруднения при изваждането им, което е планирано за сряда. Поради тази причина е било решено iPod-овете да бъдат дадени на миньорите чак след като приключи спасителната операция.

Стив Джобс решил да направи символичния подарък след като се срещнал с чилийския президент Себастиан Пинера по време на посещението му в САЩ. От чилийското посолство във Вашингтон потвърдиха, че устройствата вече са изпратени в южноамериканската страна.

Срутването, блокирало 33-мата миньори, стана на 5 август в малка мина, разположена на 50 км. от чилийския град Копиапо. В разположения на 700 метра под земята капан се оказаха 32 чилийци и един боливиец.

В края на август беше пробита дупка до мястото, където се смяташе, че се намират. Миньорите закачиха на пробивната машина бележка, в която се казва, че са живи и здрави. В последствие дупката беше разширена и по нея бяха прекарани телефонна линия и снабдителни тръби за чиста вода и храна.

От началото на септември две сонди и гигантски екскаватор работят по създаването на тунел, през който миньорите да бъдат извадени на повърхността. За тези цел беше разработена и специална капсула.

Планира се в сряда двама спасители, опитен катерач и лекар да се спуснат при миньорите и да координират действията на колегите си на повърхността. Когато 33-мата бъдат извадени, те ще бъдат настанени в организираната в близост до мината полева болница, след което ще бъдат прехвърлени в Копиапо.