Самолетът на българския президент Георги Първанов "Ту 154" кацна аварийно тази нощ на летището "Лажес", на Азорските острови.

Няма пострадали.

Технически проблем - повреда в колесника - е принудило екипажът да вземе решението да се върне.

Самолетът е кръжал повече от 4 часа във въздуха, за да може да кацне отново на Азорските острови.

Първанов и придружаващата го делегация пътуваха за официално посещение в Мексико.

Няма вариант, при който инцидентът със самолета Ту-154М с делегацията, придружаваща президента Георги Първанов до Мексико, да се дължи на човешка грешка от наземния екип или от екипажа.

Директорът на Дирекция "Авиационна безопасност" в Министерството на транспорта капитан Лилчо Лилов

още...

Президентският самолет е излетял от летище „Лажес" малко след 21.00 ч. българско време, след като е презаредил с гориво.
"Малко по-късно заради технически проблем, повреда в колесника, се наложи самолетът да извърши аварийно кацане.
Кацането бе благополучно и няма пострадали", съобщи пресаташето на президента Първанов Бойка Башлиева.

Предполагаемата причина за инцидента е птица, която е попаднала в колесника и му е попречила да се затвори. От рпесцентъра на Министерство на трансорта посочиха, че все още няма официална информация за причината за инцидента.

Въпреки инцидента в самолета не е имало паника и всичко е било спокойно.

Пратеникът на БТА, пътувал в самолета за Мексико, съобщава, че след като е станало ясно за техническата неизправност Първанов е обиколил самолета и е успокоил пътуващите.

От министерство на транспорта уточниха, че все още не е ясна причината, довела до инцидента със самолета на държавния глава, но по случая ще бъде проведено разследване от страна на португалските власти.

По-късно стана ясно, че  държавният глава е кацнал в Лисабон.  

Президентът Първанов отмени посещението си в Мексико и се очаква днес малко след 21 часа той да се върне в България. Той ще лети с полет на авиокомпания "България еър".