9567 са нелегалните имигранти на територията на България, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в отговор на парламентарен въпрос по време на блиц контрола.
Припомняме, само преди два дни в Министерски съвет Йовчев изнесе цифрата 8763.

Кризата се разраства и емигрантският натиск не намалява, като дори увеличава своя интензитет, призна Цветлин Йовчев. Капацитетът на местата за наставяне отдавна е прехвърлен, непрекъснато се търсят възможности, но засега не може да се каже, че процесите се управляват достатъчно добре.

Брюксел гласува € 18 млн. за страните, засегнати от бежанската вълна
Още...

Днес на заседание на Министерски съвет е приет и пакетът от мерки за справяне с кризата, който преди два дни Йовчев подробно представи пред журналисти. Все още очакваме решение на Европейската комисия за това каква допълнителна помощ за справяне с бежанската криза ще получим, като засега имаме решение за 5.6 млн. евро от фонда за подпомагане на търсенето на убежища, обяви вътрешният министър.

Активно се работи и по възможността България да получи повече средства от досега договорените за следващия програмен период 2014-2020. Има сигнали, включително от евродепутата Ивайло Калфин, че това ще се случи, но засега Йовчев не се нае да оповести конкретни цифри.

„Търсим и други варианти за помощ и подкрепа, имаме три страни, които предоставят директна материална помощ, продължават и разговорите със страни извън ЕС, текат разговори и със САЩ, за да се проучат възможностите за такива допълнителни ресурси", призна Цветлин Йовчев.

България ще се стреми да намали значително срока за получаване на бежански статут и това да се случва за около три дни. По време на този период те ще стоят в жилища от затворен тип, което вече позволяват промени в европейските директиви, увери Йовчев.

Много от държавите, откъдето идват бежанците, отказват да приемат гражданите си, които трябва да им бъдат върнати с чартърни полети, стана ясно още от думите на силовия министър пред депутатите.
Ред други административни пречки спъват бързото разрешаване на кризата с бежанците.

Десислав Чуколов не се отказа и контраатакува с думите на Кристалина Георгиева, че бежанците ще ни разрешат демографската криза. Аз като патриот не мога да го приема това твърдение, изтъкна националистът.

Той коментира и блокадата на хората от Телиш, които не искат бежански лагер и поиска да разбере ще оказва ли вътрешният министър натиск там да се настанят бежанци.
Цветлин Йовчев коментира, че трябва да се намери място за нелегалните имигранти, така че хем да им се осигури нормално пребиваване и да се гарантира сигурността на българските граждани.

И лидерът на Атака Волен Сидеров подхвана темата с бежанците, но атаките му бяха насочени към министър-председателя Пламен Орешарски, а не към вътрешния министър Йовчев, който също е на блиц контрола в парламента.

За всички стана ясно, че това не са бежанци, а нелегални имигранти, категоричен е лидерът на националистите.
Атака предлага да се екстрадират нелегалните имигранти. Европейските норми, по думите на Волен Сидеров, предполагат нелегалните имигранти да се екстрадират принудително. Каква точно е тактиката, с която да се справи правителството, попита Сидеров.

20 млн. лв. до края на годината ни струва бежанската криза
Още...

Атакистите искат също така и да се укрепи българо-турската граница. Не трябва да продължават така нещата, смята още Волен Сидеров. Проблемът е в пропускането на нелегалните имигранти, категоричен е Сидеров. Затова и трябва усилията на кабинета според него да са в тази посока на укрепване на границите.

Укрепената граница на България е укрепена граница на Европа, каза лидерът на националистите и обясни, че няма да влезем в противоречие с европейските разпоредби. Сидеров каза, че обществото вече е настръхнало заради кризата с бежанците. Все още можем да опазим България от този потоп, смята националистът.

Премиерът Пламен Орешарски увери, че темата за бежанците е сред основните, по които работи МС. Няма заседание на МС, на което да не е обсъждана темата, по думите му. Нелегалните имигранти трябва да бъдат екстрадирани, смята и премиерът. Той увери, че в следващите месеци ще се ускори процесът на екстрадиране на имигрантите, които няма да получат статут на бежанец.

Вече се изграждат преградите по границата. От МО са уверили, че преградата с Турция ще е готова в по-кратки срокове.
Чрез преструктуриране на разходите дейностите по бежанците ще се финансират до края на годината. За 2014 очакваме помощ от ЕС, но стана ясно, че част от дейностите ще плащаме с пари от държавния бюджет.