Грузия продължава да строи фортификационни съоръжение и да извършва придвижване на военни в непосредствена близост до границата с Южна Осетия и Абхазия.

Това се явява нарушение на мирното споразумение, сключено между президентите Дмитрий Медведев и Никола Саркози, се посочва в изявление на Министерство на външните работи на Русия, разпространено днес.

Текстът е разпространен след срещата на заместник-министъра на външните работи Григорий Карасин с ръководителя на мисията по мониторинг на ЕС в Грузия.

В изявлението осе посочва още, че като цяло се одобрява работата на европейската мисия и руските власти потвърждават готовността си да продължат и задълбочат сътрудничеството си с експертите от ЕС в рамките на съответните механизми.

За дълго време при съвместни усилия ни се удаде да съхраним спокойната обстановка в този район, посочват още външното ведомство и допълват: „В същото време заплахата от дестабилизация от грузинска страна не е намаляла".

Припомняме, Москва и Западът имат различни тълкувания на споразумението за примирие, сключено на 12 август миналата година с посредничеството на френския президент Никола Саркози.

Америка и Европа настояват, че в споразумението става въпрос за извеждане на войските от страна и на двете страни до позициите, които те за заемали от преди началото на военния конфликт от август 2008 година.

Москва настоява от своя страна, че напълно е изпълнила текстовете на споразумението, извеждайки войниците си от неоспорваните територии на Грузия, в които обаче не се включват Южна Осетия и Абхазия.