Във Варна ще строят нов комплекс  от военноморски комуникационни системи за командване и управление на кораби на НАТО, съобщи maritime.bg, позовавайки се на публикувана обява за обществена поръчка на Министерството на отбраната.

Според публикуваната обява, консултантската услуга по чл. 166 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) включва оценка на съответствието на инвестиционни проекти и упражняване на строителен надзор за проект „Реализиране на основни BRASS способности за южния регион-България" от пакет способности „Осигуряване на способности от брегово базирани военноморски комуникационни системи за командване и управление на надводни кораби". Цената без ДДС е 130 000 лева.

На тези места трябва да бъдат изградени комуникационни системи по инвестиционна програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP). Самият проект пък е по одобрен от българското правителство още през 2008 година пакет за изграждане на брегови командни комуникационни системи.

НАТО-вският проект предвижда основен ремонт на сгради в посочените формирования и адаптиране на прилежащите им казармени райони за разполагане на комуникационно и информационно оборудване и антенно-фидерни устройства.

Първата фаза предвижда ремонт на помещенията за разполагане на комуникационна техника, помещения за личния състав и помещения за електрогенератори. В тази фаза се предвижда и изграждането на противопожарни системи, изцяло нови електрически инсталации и ВиК-система. Във втората фаза ще бъдат изградени фундаменти за разполагане на оборудване и адаптация на антенни полета, изграждане на антенни входове с цел разполагане на комуникационно и информационно оборудване.

Всички тези дейности трябва да бъдат обект на строителен контрол, за което МО обявява обществената поръчка. Заявления за участие в търга ще се подават до края на март, а самите оферти трябва да бъдат представени в първите дни на февруари, като класирането ще бъде по най-ниската предложена цена. Кандидатите ще трябва да представят удостоверения за индустриална сигурност и разрешения за достъп до класифицирана информация на ниво най-малко „Поверително".

За изграждането на комуникационни и информационни системи НАТО предвижда да похарчи близо 2 млрд. евро. Този ангажимент на Алианса беше потвърден и на срещата на върха в Уелс през есента. Изграждането на подобна система започна в Румъния в края на 2014 година, като от страна на НАТО в технологии ще бъдат инвестирани 8.6 млн. евро. Т.нар. BRASS системи ще бъдат интегрирани в румънския военноморски комуникационен център, което цели постигането на съвместимост на силите от НАТО.

Същевременно в София до няколко месеца трябва да бъде изграден Координационен център на НАТО. В него ще работят приблизително 40 военнослужещи, около 20 от тях българи.

От МО заявиха за news.bg, че проектът във Варна няма връзка с подготвяния комуникационен център на Алианса в София, който ще се помещава в сградата на обединеното командване.

НАТО засили присъствието си в Югоизточна Европа след разгара на кризата в Украйна. Северноатлантическият пакт определя руската политика като заплаха за сигурността в Европа, нещо, което първоначално беше отразено в стратегическия документ на българското Министерство на отбраната „Визия: България в НАТО и в европейската отбрана 2020″.

Амбицията за засилено присъствие на НАТО-вски войски у нас беше заявена от двама генерални секретари на Алианса - Андерс Фог Расмусен и Йенс Столтенберг, които имаха срещи с президента и правителството.

След срещата на върха на НАТО в Уелс, страната ни се ангажира да задели повече пари за отбрана. Целта е до 2020 година разходите да достигнат 2% от брутния вътрешен продукт.

На днешното заседание на кабинета бе одобрен проект на меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната и Организацията на НАТО за комуникации и информация, представлявана от Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCIA). Те се отнасят за сътрудничество в областта на командване, управление, комуникации, компютри, разузнаване, наблюдение и войсково разузнаване, гласи правителственото решение.

"България подкрепя и пряко се включва в редица многонационални инициативи на НАТО, в чието осъществяване NCIA играе ключова роля. С нейно участие са придобити и се поддържат елементи от системата за командване и управление на българските ВВС. Необходимостта и занапред да се регламентира възможността за последващо сътрудничество с NCIA е мотивирана от бъдещото технологично обновление на системите за командване и управление на видовете въоръжени сили, на радарните системи за наблюдение на въздушното и морското пространство, както и предоставяне на оперативни и тактически софтуер и линкове за данни, стартирането на проекти по кибер защита и модернизация на целия информационно-технологичен сектор", съобщиха от Министерския съвет.