Приемни на открито през летния туристически сезон открива Комисията за защита на потребителите. Приемните ще бъдат на разположение на туристите през целия сезон в по-големите градове по Черноморието и в курортните комплекси.

Приемните започват работа от 1 юни. От комисията ще се постараят във всяка приемна да има поне по един служител, който ползва чужд език.

Председателят на комисията Димитър Маргаритов посочи, че успоредно с приемните,
екипите на КЗП ще имат готовност и за проверки.

От началото на годината комисията е направила над 2200 проверки, които касаят туристическите продукти. Констатирани са 250 нарушения, за които са съставени актове.

Най-честите оплаквания на гражданите са свързани с несъвпадение на това, което им е предложено, и това което получават на място.

При кампанийните проверки на КЗП най-често като нарушение се констатира, че има несъответствия между категоризацията и услугите, които предлага съответното място за настаняване или заведение.
Има тенденция на увеличаване на броя на жалбите и сигналите от потребителите към комисията, коментира още Маргаритов и обясни, че според него българският потребител става по-активен и научава, че има права, които може да защити.