Сближаването с НАТО е единственият път за укрепване на сигурността на Молдова, а европейската интеграция няма алтернатива, заяви молдовският държавен глава  Николай Тимофти в интервю за новинарското издание  „Укринформ".

По думите му, трябва да бъде преразгледан заложеният в молдовската  конституция статут на неутрална държава, още повече, че в момента той се нарушава от Русия.

Присъствието на 14-а армия на Рускитя федерация на молдовска територия - в  приднестровския регион, въпреки волята на конституционните власти на Молдова е явно нарушение на неутралитета, заложен н конституцията на Молдова." - посочи  Тимофти.

Той допълни, че трябва да се има предвид опитът на балтийските страни - също бивши съветски републики, които са гарантирали сигурността чрез членството в НАТО, по силата на чл. 5 от договора на алианса, предвиждащ колективна защита при нападение срещу страна-членка.

Тимофти подчерта, че сигурността на страната му е застрашена и шансът й за защита е в сближаването и сътрудничеството с НАТО.

Във връзка със ситуацията в Приднестровието.молдовският лидер изрази опасения от стремежа на Русия към федерализация на Молдова.

Тимофти поясни, че властите са отворени за диалог и са готови да  предоставят на населението от левия бряг на Днестър особен статут със самоуправление в редица сфери на обществения живот, за което през 2005 г. дори е приет закон.

Той се позова на договореностите 1999 г., подписани в Истанбул от ОССЕ и Русия, според които Москва трябва да изтегли войските и оръжията си от Молдова, но това и досега не е правено.

Тимофти допълни, че руските миротворци трябва да се изтеглят от  територията на страната и на тяхно място да дойде международна  мисия. По думите му, Москва отхвърля тази възможност и оказва военна, политическа и финансова помощ на сепаратистите в  Приднестровието.

Молдовският президент няма да участва в тържествата в Москва на 9 май.

По-рано стана ясно, че президентите  на Финландия - Сауле Ниинисте, на Словакия - Андрей Киски, на Полша - Бронислав Комороски, на Словения - Борут Пахор, също са отхвърлили поканата за участие в празненствата.

В руската столица няма да присъстват също американският президент Барак Обама, канцлерът на Германия Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън, председателстващият Европейския съвет Доналд Туск.

Българският държавен глава Росен Плевнелиев също няма да присъства в руската столица.