News.bg | Money.bg | Topsport.bg | Vsi4ko.bg | Gladen.bg | Lifestyle.bg | Ibox.bg | Mobile.news.bg

Регистрация | Забравена парола?

Вход

News.bg

Фиксинг

03.09.2015
  • 1.74177
  • 1.79385
  • 1.95583
  • 2.6628

» finance.news.bg

Взрив избухна в мина Ораново, двама в критично състояние

Взрив избухна в мина Ораново, Благоевградско, информира БТА. Повече от 10 миньори са пострадали при взрив на трети участък на мината край Симитли.

Инцидентът е станал около 12.30 часа, като по това време в рудника са работели 33 миньори.

Шестимата най-тежко пострадали при експлозията в мина "Ораново" в Симитли са транспортирани в клиниката за термични травми в "Пирогов".

Един от тях е с около 70 % изгаряния от взрива, четирима - с около 40 - 50 %.

Шестият пострадал е с интоксикация от отровни газове и обгаряния по лицето и ръцете.

С опасност за живота е 31-годишния Живко Серафимов.

Осигурена е пълна координация на медицинските екипи и специалисти.

Според спасителните екипи на рудника, които веднага са влезли в забоя, взривът е станал най-вероятно от натрупване на минен газ гризу.

Прекъснати са били всички комуникации, кабели и въздухопроводи с повърхността.

Миньорите, останали на земята, не са пострадали тежко.

След съобщението за инцидента в 12.15 часа на място са изпратени екипи от Спешните центрове в Благоевград, Симитли, Разлог и Рила.

Специализирани екипи на Мини-Бобов дол, Гражданска защита, ОДП-Благоевград, РС "ПБЗН" предприеха веднага спасителни операции за изваждане на пострадалите, информират от пресцентъра на МВР.

Районът около мината е заграден от полицейски служители.

Всички пострадали са транспортирани от екипи на ЦСМП, съпроводени от полицейски ескорт до болницата в Благоевград.

От института "Пирогов " към благоевградската болница са изпратени специализирани екипи от Клиниката по изгаряния, на които също са осигурени трасета и полицейски ескорт за бързо придвижване.

Най- тежко пострадалите миньори вече са транспортирани в "Пирогов".

На леко ранените е оказана медицинска помощ на място. Причините за взрива са в процес на изясняване.

В благоевградската болница лекарите направиха първите животоспасяващи операции на пострадалите при взрива в рудник Ораново. Били са извикани по спешност лекари и сестри, които в момента не са били на работа.

Десетки близки и приятели на пострадалите от взрива са пред болницата, предаде Дарик радио.
Те твърдят, че такава силна експлозия, каквато е днешната, не е имало в 50-годишната история на мина Ораново.

Целият състав на РПУ-Симитли, полицаи от ОДП и РПУ-Благоевград, а също и пожарникари от РС "ПБЗН" оказват съдействие в критичния момент.

По случая в РПУ-Благоевград е образувано досъдебно производство, сезирана е Окръжна прокуратура - Благоевград.

На мястото на инцидента бяха управителят на Благоевградска област Владимир Димитров, кметът на община Симитли Апостол Апостолов, ръководителят на Областната дирекция на "Гражданска защита" Петър Самарджиев, директорът на Областната дирекция на полицията комисар Кирил Георгиев, информира БТА.

По-късно пристигнаха директорът на Окръжната следствена служба в Благоевград Мая Кипринска, заместник-окръжният прокурор Снежана Кацарска, директорът на Областната инспекция по труда Николай Мавродиев. След 14 часа дойде и собственикът на мината в Симитли Станислав Тасев от пернишкото дружество "Ораново".

"За да няма повече пострадали и за да не се случи най-лошото, поне от това, което разбрах и което видях на място, най-голяма заслуга има бързата и адекватна намеса на самите миньори", коментира пред БТА кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Според него те са действали бързо и хладнокръвно, не са позволили да се получи затрупване в рудника и да се спре достъпът на миньорите до галерията. Най-тежко пострадалите са били извадени по-възможно най-бързия начин от забоя от своите колеги, преди още да дойдат екипите на Спешна помощ и всички останали служби.

По думите на кмета на Симитли е имало взрив вътре в мината, но все още никой не може да каже от какво е бил причинен. Екипите от Спасителната служба на мината в Бобов дол, които малко след 15 часа се подготвиха за влизане в рудника, и останалите специализирани органи тепърва ще установяват от какво е причинена експлозията. Според Апостол Апостолов през последните 15-20 години тук не е имало подобни злополуки.

Община Симитли винаги е откликвала при подобни инциденти и сега също ще помогне на пострадалите миньори и на техните семейства, увери градоначалникът. Дано само да имат късмет, а общината ще направи каквото трябва. Лошото е, че всичко това стана в момент, когато рудникът заработи добре и хората започнаха да получават добри възнаграждения."

Не мога да кажа от какво е предизвикана експлозията, има компетентни органи и специалисти, които са тук и ще се произнесат", заяви управителят на мината Валери Манов. Това според него не е обикновена авария. Взривът е станал на около 220-230 метра под земята в Трети участък на рудника, където се работи в момента. Имало е ударна вълна, която е обгорила хората.

"Не зная какво точно се е случило и каквото и да кажа, може да се окаже погрешно, а много предположения могат да се правят", каза Манов. Според него са правени редовно измервания за концентрацията на газове, за целта е използван и специален уред, струващ 8000 лева, спазвани са били изискванията и за вентилацията. Манов подчерта, че най-важно сега е пострадалите да оцелеят.

Директорът на Областната дирекция на труда Николай Мавродиев каза, че предстои проверка на място, за да се види дали са спазени всички изисквания за безопасност. "Последната проверка, която сме направили в мината, е на 17 февруари, дадени са осем предписания със срок за изпълнението им 30 март, а доколко те са спазени, ще се види в хода на цялостната проверка, свързана с инцидента днес", заяви Мавродиев, без да съобщи някаква конкретна версия за днешния инцидент.

Той увери, че има спасители в мината, но проверяващите ще установяват как е била организирана спасителната служба тук. "Минното предприятие "Ораново" е сред фирмите, в които извършваме периодичен контрол и проверки на всеки три месеца, а предписанията, които даваме, естествено са свързани с безопасността на труда, защото това е рисков обект", добави Мавродиев.

При последната проверка в рудника, преди Нова година, са констатирани нарушения по отношение на безопасните условия на труд и са дадени 8 предписания, чиито срок изтича на 30 март. Все още не е ясно дали те имат пряка връзка с днешната експлозия.

"Ораново" е един от двата рудника на бившата мина "Пирин"-ЕАД, с предмет на дейност добив, преработка и пласмент на кафяви въглища, информира БТА. Рудникът е отнесен към трета категория по газ метан. Ежемесечно той продава на ТЕЦ "Бобов дол" по 4-5 хиляди тона въглища. На 27 декември 2004 г. "Балкан МК" ЕООД, Перник, купува на търг с явно наддаване рудник "Ораново", обособена част от "Мина Пирин"-ЕАД, на началната тръжна цена от 950 000 лева.

Предметът на дейност на "Балкан МК" ЕООД, Перник, е участие в приватизацията, покупка на стоки с цел да се препродават в първоначален или в преработен вид, търговско представителство, комисионни, спедиторски и превозни сделки и други.

 

Размер на шрифта: a a a

Фиксинг

03.09.2015
  • 1.74177
  • 1.79385
  • 1.95583
  • 2.6628

» finance.news.bg

Времето

17.05.2009
София слънчево с превалявания 14°/27°
Пловдив разкъсана облачност 15°/32°
Варна разкъсана облачност 14°/24°
Бургас разкъсана облачност 14°/24°
Русе разкъсана облачност 16°/32°
Плевен слънчево с превалявания 16°/30°
Видин разкъсана облачност 16°/31°

Най-четени

Политика
Почина големият син на президента Плевнелиев
Образование и наука
МОН извади верните отговори на матурите
Култура
Водолази скочиха срещу ваденето на потънали кораби за скрап
Образование и наука
Зрелостниците пишат по стихотворението на Яворов "Ще бъдеш в бяло"
Икономика
Митниците минават на аварийна обработка на документите
Любопитно
Барбароните - на 45 години, специална почит от Google
Земеделие
Сайтче, струващо 2 млн. евро? Проверете сами
Политика
Някой се опитва да създаде еднополярен свят, предупреди Путин на парада
Криминално
Откриха мъртъв 21-годишния студент Александър Рачев
Криминално
Цигани нападнаха свещеника в гърменското Марчево
Конфликти
Лъжат ли САЩ за убийството на Осама бин Ладен?
Образование и наука
Вариант 3 на изпита по математика за 7 клас
Конфликти
Разбитата група в Куманово – една от най-опасните на Балканите, обяви Скопие
Любопитно
Сали Райд - спомен за третата жена в космоса
Конфликти
70-членна терористична група в сблъсък с македонската полиция в Куманово

Етикети: благоевград  мина  ораново 


403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65
Регистриран на: 13.12.2006, 15:45

20. Politolog | 06.03.2007 02:37

Напълно съм съгласен с долу изказаното мнение. Рядко посе6тавам този форум и всеки път биват търпени елементи, при които процесът на асимилиране на информация, правилното й обработване и изказване все о6те не функционират добре, поради недостата4но развитие на моза4на материя.
Правото на мнение не е неограни4ена даденост, така 4е се надявам подобни изказвания да не се допускат вьв форуми, които претендират и се стремят кам пове4е престиж.

Нека стискаме палци за здравето на пострадалите, з-то те не са непосредствено виновни за греховете на управниците си.

Регистриран на: 16.01.2007, 00:55

19. генерал Карпов | 06.03.2007 02:23

Дано да оцелеят хората, ужасна история!

Модераторите - защо се позволява достъпа до форума на хора като Гочоолу, които са тук с ясната цел да провокират българите, а не за конструктивна дискусия?
Всичко си има граници, да се радваш на хорското нещастие е низост.
Предлагам въпросният субект с про-мохамедански възгледи да получи поне предупреждение.

Регистриран на: 13.12.2006, 15:45

18. Politolog | 06.03.2007 02:17

За съжаление поредният траги4ен инцидент, в който животът на немалко хора е застра6ен. Жалко е, 4е в България все о6те понятието интервенция, а не това на превенцията са на преден план и се стига до такива не6та...
Дано здравето на пострадалите се нормализира барзо!

Регистриран на: 17.07.2006, 09:16

17. Fofomir | 06.03.2007 00:22

Гочоолу,

Ега умреш, ега!
Такива, като Гочоолу обикновено не сте преуспели и тука, щом имате време за форуми!

Регистриран на: 15.11.2006, 14:38

16. ilieff | 05.03.2007 23:24

Пичове, много ви куцат езиците... Ебенеберемед е търтей на унгарски

Регистриран на: 20.07.2006, 14:34

15. null | 05.03.2007 22:23

дано им се размине на хората, все пак хляба си вадят с това. не е честно крадците на жица да оцеляват, а тези хорада си отиват...

а иначе - уранова е мината, как Смее се и ядрената ни програма е заплаха за сигурността на някои форумци.

гочоолу, сам си роб, немил-недраг някъде на майната си, като всички останали, дето само продавате мурафети (не използвам израза случайно) и давате акъл за без пари по форумите. и твоя ред ще дойде - от полицейски произвол или някой освободен мароканец. дано някой ти издири айпито и подаде сеигнал към Министерството на Националната Сигурност, че проповядваш джихад. той и ника ти един такъв мизернически, личи ти колко си...

Регистриран на: 16.07.2006, 17:19

14. Q | 05.03.2007 21:56

Хм, днес към обяд в Благоевград се чудех закъде ли са тръгнали всичките тези линейки... ето за какво било. Тъжен

Регистриран на: 05.03.2007, 19:37

13. BadAmmo | 05.03.2007 19:40

Видео от случката:

http://www.bl-grad.info/PagEd-index-topic_id-4-page_id-288.html

Регистриран на: 01.12.2006, 21:46

12. хулиган | 05.03.2007 19:32

БЕРЕМЕД(ТЪРТЕЙ-ПЕДАЛ) Намига

Регистриран на: 08.02.2007, 10:30

11. balgarofil | 05.03.2007 19:32

Абе Гочолу-Мочолу,що за свиня си.
Да се радваш на хорското нещастие.
Ама нещастен олигофрен.

Регистриран на: 10.02.2007, 17:51

10. Гочоолу | 05.03.2007 17:17

Контра!!! Смее се

Регистриран на: 08.10.2006, 14:25

9. BatPerry | 05.03.2007 17:14

Гочоолу
Регистриран на: 10.02.2007, 17:51

ми а дано умреш и ти утре, я количка, я камионче, я трамвайче да ти премаже кухата кратуна

Регистриран на: 10.02.2007, 17:51

8. Гочоолу | 05.03.2007 16:51

Едемед-търтей!!!!! Смее се

Регистриран на: 28.12.2006, 10:27

7. отблизо | 05.03.2007 16:37

А в щатите мрат като...пчели. Серемед = пчела на унгарски Много щастлив

Регистриран на: 10.02.2007, 17:51

6. Гочоолу | 05.03.2007 16:02

Ще ти го каже един път!!!Ако ти влезне в бетонната чутура ,добре.
Индиго,Хера,Кремиковци,Лим,Алабин,Бяла,бозата от миналата седмица.....
Ще мрете като мухи!!!!Просто защото сте роби,а робите умират като роби!!! Смее се

Регистриран на: 10.04.2006, 02:07

5. Rooney | 05.03.2007 15:56

Гочоолу тъп си като гадулка бе селяк.Дано няма жертви и най-сетне виновните да бъдат наказани.

Регистриран на: 10.02.2007, 17:51

4. Гочоолу | 05.03.2007 15:50

Кефя се как аборигените в бантустана мрът кат мухи!!!Първобитни им работи!!! Смее се

Регистриран на: 21.01.2007, 18:32

3. Sabibibi | 05.03.2007 15:18

Експлозия в Словакия свала военния винистър Кашицки. В България ще подаде ли някой оставка за тази трагедия? луд!?!?!

Регистриран на: 21.01.2007, 11:00

2. lorry | 05.03.2007 14:44

По-рано журналистите си измисляха, че мина "Ораново" е уранова мина. Колко ти е да смениш първата буква, за да привлечеш внимание. В същност това е въглищна мина, която все още работи. Въглищата са качествени-кафяви, пирински тип, но са на привършване. Поради това са занижени мерките за безопасност, от което страдат хората. Дано ги излекуват, че иначе малко миньори останаха.

Регистриран на: 21.01.2007, 18:32

1. Sabibibi | 05.03.2007 14:12

Дано Господ да се смили над нас и този път да минем без жертви. Доста невинна кръв проля тая българска нация заради греховете на елита си! България!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65

AnimeS-bg.com Домашни любимци
Частна детска градина sdiva.net
smartphones.bg Ер Строй Ремонти ЕООД
zdravihora.com topigri.org
Храна за вкъщи

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65