Данните от черните кутии на падналия в Атлантика френски „Еърбъс" са запазени и започва анализирането им, съобщи БиБиСи, като се позова на разследващите.

Материалите от записващите устройства на полетните параметри и на разговорите в пилотската кабина бяха извадени от морското дъно по-рано през този месец в района на бразилското крайбрежие след 2 години под водата. Сред записите са и разговорите от последните два часа във въздуха на фаталния Полет 447 на „Ер Франс", отнел живота на 228 души.

След отварянето на черните кутии, изваждането на записващите устройства и последващото им почистване и изсушаване, през почивните дни следователите успяха да прехвърлят цялата записана информация", съобщи френската агенция за разследване на авиационни инцидент БЕА.

Според специалисти, анализът на данните и записите ще отнеме месеци и причината за фаталната катастрофа няма да стане известна преди началото на 2012г. Въпреки това, агенцията ще представи предварителен доклад през лятото.

Припомняме, самолетът на Air France А 330-200 потъна в океана на път за Париж от Рио де Жанейро. На борда му имаше 228 души.

Полет 447 на авиокомпанията се е ударил във водите на Атлантическия океан с висока скорост. Това бяха изводите от разследването на френските следователи, които бяха изпратени преди две години на мястото на трагедията. Според следователи контролът над полета е трябвало да бъде предаден от авиодиспечерите в Бразилия на колегите им в Сенегал, но това така и не се е случило.

Катастрофата е най-голямата за "Ер Франс" от падането на "Конкорд" през юли 2000 г. при излитане от "Шарл дьо Гол" на път за Ню Йорк, което окончателно приземи свръхзвуковите лайнери.