Започна активният сезон в Парка за танцуващи мечки в Белица, съобщиха от „Четири лапи".

Според специалистите, работещи там, най-подходящият период за наблюдение на мечките е до края на юни.

След като в продължение на два месеца излизаха от зимен сън, вече всички обитатели са будни и водят активен живот.

„До края на юни е любовният период на мечките и посетителите на парка ще станат свидетели на уникални неща," разказва Васил Мадолев, ръководител на екипа от гледачи.

„Женските мечки започват да търсят партньор. Конкуренцията е безмилостна, тъй като мечоците са два пъти по-малко.

Двойките остават заедно до края на лятото и живеят като семейство. Съпругите ревниво пазят своите половинки, които нямат нищо против да изневерят с някоя от останалите мецани.

Изключително любопитен е и начинът, по който влюбените разпределят храната помежду си - мечоците са големи кавалери и винаги оставят дамите да се нахранят първи."

Въпреки любовните игри, обитателите на Парка не могат да имат потомство - всички мъжки мечки са кастрирани, тъй като от "Четири лапи" са убедени, че малките не биха могли да бъдат научени от родителите си как да оцелеят в природата и ще бъдат обречени на живот в плен.

След като в средата на месеца бяха оправени зъбите на повечето бивши танцуващи мечки, диетата им вече включва и по-твърда и качествена храна, като ядки, череши и кайсии.

По думите на Мадолев всяка година броят на посетителите се увеличава, като през миналата година те са били около десет хиляди, а през настоящата се очаква да са над дванадесет хиляди.

Паркът е напълно готов да посрещне гостите - подготвени са места за отдих, наети са също така трима екскурзоводи, които владеят немски и английски, а до десетина дни ще бъде заравнен и пътят между информационните центрове в долната и горната част на парка.

За съжаление, обяснява Мадолев, основно препятствие пред посетителите си остава лошият път от Белица до Парка.

Макар от години от общината да обещават да помогнат, все още няма резултат.