Докато САЩ празнуваха Деня на независимостта на 4 юли, руски бомбардировачи са прелетели близо до крайбрежието на Калифорния и Аляска. Военновъздушните сили на САЩ са били принудени да вдигнат изтребители, за да прихванат руските бойни самолети, съобщиха високопоставени източници от Пентагона пред „Фокс нюз".

Първата случка е била около 10:30 часа северноамериканско източно време на 4 юли до Аляска. Два американски изтребителя F-22 са били вдигнати по тревога от военна база в Аляска, за да прихванат два далекобойни руски бомбардировача „Туполев" Ту-95, които са способни да носят атомни бомби.

Вторият инцидент е около половин час по-късно в централната част на калифорнийското крайбрежие. Два американски изтребителя F-15 са вдигнати, за да прихванат друга двойка Ту-95 („Мечок").

САЩ не могат да потвърдят дали бомбардировачите са били въоръжени.

Нито един от бомбардировачите не е влязъл във въздушното пространство на САЩ, 12 морски мили от крайбрежието, каза единият от представителите. Никой от източниците не разкри колко близо са били руските самолети от крайбрежието на САЩ.

Докато руските самолети захожда ли към Западното крайбрежие на САЩ, руският президент Владимир Путин честитил на президента Обама националния празник на страната.

Това са безпрецедентни полети, но ние сме готови да отговорим дали в Аляска или Калифорния, заяви говорител на NORAD.

Подобен случай е имало на 4 юли 2013 година.