Европейската комисия прекратява наказателната процедура срещу България заради телефон 112.

Заради забавянето на изграждането и пускането в действие на територията на цялата страна на единния спешен телефон, ЕК стартира процедурата, но в последствие Министерството на извънредните ситуации успя да завърши задължителния проект.

На заседание на Европейската комисия днес, официално бе закрита наказателната процедура срещу България за забавеното въвеждане на спешния телефон 112.

Още през декември миналата година от кабинета на комисаря по далекосъобщенията Вивиан Рединг разпространиха официално съобщение, припомнят от Министерство на извънредните ситуации.

В него се казваше, че след предприетите значителни усилия от страна на българските власти, достъпът до Единния европейски телефонен номер за спешни повиквания 112 вече е осигурен напълно в България.

Системата в нашата страна дава възможност да се определи точното местоположение на обаждащото се лице.
С това България изпълни своите ангажименти, свързани с услугата на Единния европейски номер за спешни повиквания 112.

От началото на октомври месец 2008 г. телефон 112 функционира вече на територията на цялата страна.

Същевременно ЕК отправи официален призив към Комитета за регулиране на съобщенията на България да вземе мерки за допълнително намаляване на таксите в мобилни мрежи, които мобилните оператори налагат при прехвърляне на повикване от клиент на друг оператор.