Депутатите забраниха за три месеца износът и изпращането на необработен дървен материал от страната ни. По този начин мнозинството народни избраници се съгласиха с поставянето на мораториум за износа и изпращането на необработена дървесина с цел намаляване на незаконната сеч у нас.

Припомняме, че наскоро ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт излязоха с отделни предложения за налагането на такава забрана, като имаха обаче противоречия дали мораториумът да се отнася и за страни от Европейския съюз или само за трети страни. При разглеждането на предложенията парламентарната земеделска комисия обедини и прие предложенията с един общ текст - „налагане на тримесечен мораториум върху износа на необработен дървен материал".

По време на комисията депутатите се обединиха около предложението мораториумът да влезе в сила от 6 април тази година, за да може до тогава да бъдат сключени договорените вече сделки за износ. При разглеждането на идеята в зала обаче ситуацията се промени. По предложение на депутата от ГЕРБ Цветомир Михов забраната ще влезе в сила от публикуване на решението в Държавен вестник с мотива да не се дава време на „дървената мафия" да се ориентира в обстановката.

Народните представители запазиха точния текст на забраната да включва и думата „изпращане", като по този начин се преодолява забраната за движение на стоки и капитали в Европейския съюз. Като втора точка на решението депутатите записаха, че Народното събрание задължава  министъра на земеделието и храните на основание чл. 126, ал. 6 от Закона за горите да издаде заповед за забрана на износа на необработен дървен материал.

Това задължение касае страните извън Европейския съюз. Като точка трета от приетото решение е записано, че в тримесечния срок на забраните за износ и изпращане трябва да бъдат изработени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряване на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч.

В хода на дебатите по мораториума, които удължиха целия работен ден на народните представители, от „Атака" настояха този мораториум да бъде наложен не за срок от три месеца, а безсрочно. Тази идея обаче не събра подкрепата на мнозинството народни избраници. От ПФ пък настояха в текста да се впише не само забрана за необработен дървен материал, но и за необработена обла дървесина. И това предложение обаче не бе подкрепено.