Външният министър на Израел Авигдор Либерман говори срещу решението на Швеция да признае Палестина за държава, заявявайки, че „за съжаление това е решение, което вдъхва сили на екстремистите", предаде „Джерусалим пост".

Той поясни, че единственият път за мирно споразумение с палестинците минава през преговори и стъпкa като тази само подсилва нереалистичните искания на палестинците.

Много е лошо, че правителството на Швеция избра да приеме мярка, която носи голяма вреда и няма ползи от нея. Швеция трябва да разбере, че отношенията в Близкия изток са много по-сложни от сглобяемите мебели на ИКЕА, подчерта Либерман и добави, че страната трябва да действа отговорно.

Решението на шведското правителство да признае палестинска държава е възмутително, което само засилва екстремистките елементи и отхвърлянето на Палестина, заключи той.

По-рано днес лявоцентристкото правителство на Швеция официално призна Палестина за държава. Веднага след обявената новина президентът на Палестина Махмуд Абас определи решението за историческо.