Европейската комисия излезе с предупреждение към България заради изявлението на енергийния министър Драгомир Стойнев, че работата по газопровода „Южен поток" няма да бъде спряна.
Малко след днешната среща между министър Стойнев и еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер последва реакция от страна на ЕК, предаде БНР.

От Брюксел подчертават, че европейското законодателство важи за всякака инфраструктура, която попада под юрисдикцията на ЕС, като това важи и за българските териториални води.

Говорителката на комисар Йотингер - Сабине Бергер, напомни, че Европейската комисия е обезпокоена от двустранното споразумение, сключено между България и Русия, както и от  договорености по проекта с други страни. Тя изтъкна, че страните вече са упълномощили Еврокомисията да предоговори с руската страна условията по проекта, така че да са в съответствие с европейското законодателство.

„Ако „Южен поток" бъде построен в нарушение на европейските норми, свързани с обществените поръчки, или започне да функционира в разрез с изискванията на Третия енергиен пакет, комисията ще предприеме необходимите действия", заяви Сабине Бергер.