С фалстарт започна първото публично представяне във Варна на морската част от проекта "Южен поток", съобщава Радио Варна.

Представители на фирмата "South Stream transport" категорично отказаха да представят параметрите на газопровода пред медиите и посочиха, че за това е упълномощен специален експерт, който обаче пристига утре във Варна.

Срещата остана закрита за медиите и на нея бяха допуснати само кметове на общини и представители на областната администрация.

Припомняме, след среща с представители на компанията "Саут Стрийм Транспорт БВ" в петък заместник-областният управител на Варна Пламен Манушев съобщи, че дължината на морската част на газопровода е 930 километра, преминаващи по дъното на Черно море от руския бряг до Анапа, през турската изключителна икономическа зона до българския бряг на плажа "Паша дере" край Варна.

По думите му през 2015 година трябва да потече газ по първата от четирите тръби на газопровода "Южен поток". През 2019 година ще бъде достигнат пълният капацитет от 64 милиарда кубически метра газ годишно.

Еколози заявиха, че искат подробни обяснения относно влиянието на проекта върху околната среда в района на плажа "Паша дере", който е един от най-посещаваните през летния сезон.