28-те страни-членки на НАТО се договориха операцията в Либия да бъде продължена с още три месеца - до края на декември 2011 година. В хода на операцията в Либийската Джамахирия авиацията на алианса ще продължи да нанася удари по войските на Муамар Кадафи, а военноморските сили ще следят за спазването на оръжейното ембарго, наложено на страната.

Въздушните удари няма да спрат, докато всички останали огнища на съпротива бъдат потушени и новото правителство го поиска. Това заяви френският министър на отбраната Жерар Лонге по време на продължаващата втори ден среща на министрите на отбраната от НАТО.

Лонге допълни, че превземането на родния град на Кадафи - Сирт, ще бъде от символично значение, но добави, че това не е цялата Либия. "Все още има съпротива в Бани Уалид и отделни огнища на съпротива в южната част на страната", подчерта той.

НАТО извърши над 9300 въздушни удара срещу силите на Кадафи от началото на кампанията през март.

Дискусиите на натовската среща бяха съсредоточени върху Либия и Афганистан, където НАТО е в процес на излизане от 10-годишната война срещу талибаните.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изтъкна, че НАТО може да помогне на Либия при реформирането на националните сили за отбрана и безопасност: „В дългосрочна перспектива предполагам, че НАТО може да осигури помощ при реформирането на сектор „Отбрана и сигурност", ако този въпрос бъде поставен от Преходния национален съвет."

Междувременно нови сблъсъци между поддръжници и противници на Муамар Кадафи избухнаха в град Рагдалин, намиращ се на 130 км на запад от Триполи. „Военните сили на Преходния национален съвет дадоха на лоялните на Кадафи сили 24 часа да оставят оръжията. Те обаче извършиха набег в съседния град Зуаурах и убиха командир на съвета, преди да бъдат изтласкани обратно до Рагдалин", заявиха представители на Преходния национален съвет.