Американският президент Барак Обама започна четиридневно посещение в Европа, фокусирано върху отбелязване на исторически събития и бъдещето на Украйна, съобщава АП.

Обама ще посети три страни и ще произнесе две речи, свързани с исторически събития: 25 години от падането на комунизма в Полша и 70 години от Десанта в Нормандия, допринесъл за победата на Антихитлеристката коалиция през Втората световна война.

Американският президент ще има възможност също да се срещне с новия президент на Украйна Петро Порошенко и ще види руския си колега Владимир Путин в Нормандия, въпреки че Белият дом обяви, че не е запланувана официална среща между двамата.

„Смятаме, че ситуацията продължава да бъде криза", каза съветникът на Обама по външна политика Бен Роудс.

Обама първо ще покаже американския ангажимент и военна подкрепа за страните членки на НАТО в Централна Европа. Държавният секретар Джон Кери пристигна във Варшава малко преди президента.

Американският президент, който кацна в Полша преди минути, ще се срещне с американски и полски летци на F-16. По-късно държавният глава на САЩ и полският му колега Бронислав Коморовски ще посрещнат лидери от Централна Европа в двореца Белведер, за да обсъдят ситуацията около Украйна. Поканени са следните страни: България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Румъния и Словения.

Обама и Коморовски ще се срещнат и частно, а след това ще проведат съвместна пресконференция преди Обама да разговаря с полския премиер Доналд Туск. Довечера американският президент ще участва във вечеря със световни лидери по случай годишнината от началото на демокрацията в Полша. Вечерята ще бъде в Кралския дворец. Утре Обама ще изнесе и публична реч пред двореца.

Срещата на президента на САЩ с Порошенко е запланувана за сряда. Украинският държавен глава ще участва и на церемониите в Нормандия, където ще присъстват Путин и повече от 10 държавни ръководители. Всички очи ще бъдат насочени към езика на тялото и всеки разговор между тях.

В четвъртък вечерта Обама ще участва в работна вечеря с френския президент Франсоа Оланд.  Няколко часа по-късно Путин ще вечеря с Оланд.

Няма да има тристранна вечеря между тримата, каза Роудс.

По време на визита си в Европа Обама ще посети Брюксел, където ще участва в среща на Г-7.