Депутатът от БСП Михаил Миков бе избран за председател на 42 НС със 118 "за" и 97 "против" от ГЕРБ.

Атака не участваха в гласуването, което даде основание на Бойко Борисов по-късно да коментира "схемата", по която хората на Сидеров ще действат в парламента.

ГЕРБ предложи за председател на 42 НС Цецка Цачева - тя събра обаче само 96 гласа "за", 117 "против" и 1 "въздържал се" от БСП.

БСП пък излъчиха Михаил Миков, който бе представен от Сергей Станишев като парламентарист по душа.

Малко, след като Миков бе избран и пое ръководството на заседанието, депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарната зала.

Преди това обаче, от парламентарната Цветан Цветанов обяви, че партията му няма да участва в схемата, по която бе избран Миков (явно визирайки негласуването на Атака, б.р.)

От думите му стана ясно, че ГЕРБ няма да предложат полагащия им се зам. председател на парламента в знак на протест.

По-рано и лидерът на Атака Сидеров заяви, че партията му няма интерес от зам. председателско място и няма да номинира свой кандидат.

При полупразна зала все пак бяха избрани двама заместници на Михаил Миков - Мая Манолова от БСП и Христо Бисеров от ДПС.

Цветанов обяви изборът на Михаил Миков за нелегитимен, на което Станишев му отговори с припомнянето, че ГЕРБ са управлявали 4 години в малцинство, разбивайки парламентарните групи, за да си осигурят превес в парламента.Конфронтацията между групата на ГЕРБ и останалите продължи с пълна сила и по време на започналата регулярна работа на парламента.

В остър спор влязоха групите на ГЕРБ и БСП по време на гласуването на временната комисия, която трябва да изработи правилник за дейността на 42 НС.
Искра Фидосова, която подчерта, че вчера на предварителния съвет е постигнато много слабо съгласие по отделните въпроси, предложи тази комисия да е съставена, както и в досегашните парламенти - на квотен принцип.

По силата на това, ГЕРБ предлагат да имат 6 депутати в комисия, БСП - 5, ДПС - 2 и Атака - 1.

От своя страна БСП, в лицето на Ангел Найденов предложи свой проект за комисията, която да е на паритетен принцип - 12 депутати, по трима от група.