Откритото съкровище със стойност 500 млн. долара, намерено на борда на потънал кораб, стана причина за спор между Испания и САЩ.

В съда испанското правителство ще се опита да докаже, че има право на собственост над съкровището, намерено наскоро в трюма на кораб на дъното на Атлантика и доставено до брега от американската компания Odyssey.

Това са съобщили днес официални източници в Мадрид и вестник Mundo, цитирани от mooneybg.  

По мнение на испанската страна, корабът е потънал в териториалните води на Кралство Испания.

Затова държавата притежава право на собственост над товара и останалото имущество, намиращо се на кораба. Мадрид твърди, че запазва суверенитета и правата над самия кораб, артефактите и останалото съдържание на трюма.

Американската компания Odyssey, занимаваща се с изследване на потънали кораби, тогава обяви, че съкровищата са намерени извън териториалните води на която и да е държава. Тоест Испания не би имала основание за претенции.

Но Мадрид заявява, че в действителност съкровището се е намирало на дъното в района на Гибралтар в близост до бреговете на Испания.

Съдовете на Odyssey са били наблюдавани и денонощие преди обявяването за находката наблюдаващите са забелязали, че един от корабите на американската компания е акостирал именно в това пристанище, между впрочем, принадлежащ на трета страна - Великобритания.

След това там долетял американски самолет, който е престоял в пристанището малко време и е отлетял обратно с някакъв товар.

По мнение на испанските власти, съкровищата са били иззети от борда на английския кораб Sussex, потънал в близост до Гибралтар през 1694 година.

Компанията Odyssey е получила разрешение за търсене в тази акватория, но позволение за спускане до дъното и за изследване на трюма на Sussex е нямало. Гражданската гвардия (военизирана полиция) сега установява дали американците са нарушили условията на лиценза.

По-рано ръководството на Odyssey вече заявява, че е работило в съответствие с лиценза си и не е нарушавало законите. Американците са опровергали версията, че съкровището е  взето от Sussex.

Макар теоретично да е възможно и Великобритания да се намеси в спора, засега британците не са предявили активни претенции.

Съкровището открито наскоро се счита за едно от най-големите в света.

Освен 500 хил. златни и сребърни монети с общо тегло 17 тона, на потъналия кораб са открити също и различни изделия от скъпоценни камъни и метали. Всяка пара струва най-малко хиляда долара. Монетите са пускани в различно времe и в различни места по света., повечето са отлично запазени.

Ако те се продадат на търг, като се отчете и тяхната уникална история, може да се спечели значително повече от половин милиард долара.

Американците не разкриват детайли за находката си. но по техните думи, в района от който е взето съкровището, има много потънали кораби. Те възнамеряват да се върнат на същото място за да продължат да прибират скъпоценностите.

До този момент най-удачна находка е бил испански галеон, потънал по време на ураган край бреговете на Флорида.

Съкровището, струващо 400 млн. долара, бе открито през 1985 г. от Мел Фишер, който се счита за пионер в бизнеса с търсене на морски съкровища.