Хиляди сирийци са взели участие днес в митинга, провел се на площад Тахрир в столичния квартал Касаа, осъждащ атентатите в Дамаск, съобщава ИТАР-ТАСС. На 17 март, в събота, близо до район, населен предимно с християни, беше взривена кола бомба, която отнесе живота на 24 души, а 140 бяха ранени.

Според митрополита Исхак Баракат това не е първата терористична атака в центъра на сирийската столица. Днес близо до църквата „Въздигане на Кръста Господен" православният йерарх отслужи заупокойна служба.

„Ние се молим за съхраняване на мира и националното единство на Сирия, за това да престанат междуособиците в страната", каза Баракат. „Сирийците не приемат методите на терора, които противоречат на многовековната им толерантна култура", посочи сирийският митрополит.

Управляващата партия БААС хвърли отговорността за атентатите в Дамаск и Алепо върху ислямските екстремисти. Според нея „активизирането на терористичната дейност е насочена към дестабилизиране на обстановката в страната и затрудняването на процеса на реформи и отварят път към чужда интервенция".

На свой ред министърът на вакъфите /ислямските религиозни фондации/ Мохамед Абдел Сатар ас-Сейид обвини шейх Юсеф ал-Кардауи и неговите сподвижници от Световния съюз на мюсюлманските богослови в подстрекателство на екстремизма и оръжие в ръцете на антисирийския заговор. Шейх ал-Кардауи издаде преди дни фетва за оказване на помощ на сирийските бунтовници.