Ако КТБ отвори врати утре и започне да се разплаща, това би означавало бърз фалит. Това мнение изрази пред БиТиВи бившият финансов министър от кабинета „Костов" Муравей Радев. Той смята, че първо трябва да се платят гарантираните влогове. Според Радев ако банката фалира, един 1,5 млрд. лева ще бъдат загубени от данъкоплатеца. Той подчерта, че има и много по-тежки косвени щети.

Ексфинансовият министър е убеден, че трябва да се стигне до олигархичния модел на КТБ. „Смятам, че тази банка може да бъде оздравена и то много бързо. Проблемите са три - капиталов, ликвиден и олигархичен. Сигурен съм, че спасението на банката не минава през днешния мажоритарен собственик Цветан Василев", заяви Радев.

Той бе категоричен, че участие на държавата е единственото решение за банката.

Муравей Радев обясни, че е достатъчно централната банка и финансовият министър да се разберат за законодателството. Според него има огромен ресурс който трябва да се използва, една част да се трансформира в акции. Като оздрави банката, държавата може да я продаде на истински собственик и да спечелим от това, коментира още той.

Радев сподели, че много отдавна не се е чувал с Иван Костов, защото пътищата им не се пресичали. Ексминистърът коментира още, че от година на година, от парламент на парламент нещата стават все по-отвратителни.

Няма по-отвратителен парламент от този, който си отиде. Понякога се срамувам от това, което виждам", каза още Муравей Радев. По думите му има корупционен водовъртеж, който потапя дори най-чистите неща. „За да бъдеш днешен политик, трябва да имаш кожата на динозавър, аз отдавна съм свалил тази кожа. Предпочитам да съм по-далеч от калта", допълни бившият министър на финансите.