Бунтовниците в Сирия вероятно са използвали газ зарин, според свидетелства на жертвите на сирийския конфликт, призна следователят на ООН по човешките права.

Карла дел Понте съобщи пред Swiss TV, че са налице "силни, конкретни подозрения, но все още няма неопровержимо доказателство", съобщава Би Би Си.

Иран надъхва Сирия за удар по Израел
Още...

Тя посочи също, че все още не е виждала доказателства за използването на химическо оръжие от правителствените сили. Сирия неотдавна бе подложени на нарастващ натиск от Запада заради предполагаемото използване на такива оръжия.

"Нашите следователи са били в съседните страни да интервюират жертви, лекари и полеви болници", заяви в интервю за швейцарско-италианската телевизия Карла дел Понте, която е член на Независимата международна комисия към ООН за разследване на Сирия.

 

 

"Според доклада им от миналата седмица, който видях, налице са сериозни, конкретни подозрения, но все още няма неопровержимо доказателство за използването на газ зарин", обясни Дел Понте.

Русия е обезпокоена от израелските удари в Сирия
Още...

Бившия главен прокурор на Швейцария и прокурор на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, не изключва възможността правителствените войски също да са използвали химическо оръжие, но заяви, че е необходимо допълнително разследване.

Тя не даде подробности за това кога и къде се предполага, че е изпозлван зарин.

Комисията за разследване на Сирия е създадена през август 2011 г. с цел да проучи предполагаемите нарушения на правата на човека в конфликта в Сирия, който започна през март 2011 година.


ООН почти отрече за сирийските бунтовници и зарина
Още...

Последният доклад на Комисията ще бъде предаден на съда към ООН по човешките права в Женева през юни.