Военният министър Николай Младенов разкритикува предишното управление, при което фокусът е бил отместен от отбраната към други дейности - стопански дейности, строителство, недвижимости.

Той е категоричен, че основната цел в управлението на министерството е осигуряването в максимална степен на  способностите на българската армия.

По думите на Младенов министерството на отбраната не трябва да бъде агенция за недвижими имоти. Той изтъкна, че бюджетът на министерството е продънен и че се е натъкнал на корупционни практики и некоректни сделки.

За злоупотребите и съмненията Младенов отбеляза, че вече е разговарял с главния прокурор и е поискал от Сметната палата всички одити на министерството за последните няколко години и обобщен анализ.

Той съобщи, че е спрял процедурата за продажбата на т.нар.„военно НДК". Според министъра имуществото на военните трябва да се управлява централизирано от държавата. 

Младенов каза още, че първата най-важна задача ще бъде справяне с лошото управление на бюджета.

Той съобщи, че вече е съгласувал с финансовия министър предложение за осигуряване на средствата, които трябва да бъдат спестени, за да се покрие непредвидения бюджетен дефицит.

Предложението е така направено, че да бъдат запазени заплатите на военнослужещите и да не бъдат намалявани до края на годината. Младенов поясни, че 70% от бюджета на министерството за годината е изхарчен.

Той уточни, че в него не са предвидени вноски по инвестиционни договори и че предстоят преговори за отсрочки.

Младенов добави, че ще бъдат предприети законодателни промени и визира закона за отбраната и въоръжените сили и правилника към него.

Ген. Аню Ангелов и Валентин Радев са заместник-министрите на отбраната.

Те и началникът на политическия кабинет Валери Рачев бяха лично представени от министър Младенов.