Около 7000 българи са застрашени от ранен инсулт или инфаркт. За това предупреди ендокринологът от Александровска болница доц. Пламен Попиванов, цитиран от „24 часа". Той обясни, че опасността се дължи на фамилна холестеролемия. Това е състояние, пораждащо изключително висок сърдечносъдов риск, който обаче с лечение може да бъде намален, коментира специалистът.

Доц. Попиванов поясни, че проблемът с хиперхолестеролемията не е толкова терапията, колкото закъснялото откриване на генетичното предразположение.

Той ще се включи в проект на Федерация „Български пациентски форум" за разясняване на рисковете и начините за профилактика. Кампанията започва  от  Велико Търново. На 30-31 март и 1 април доброволци от пациентската организация ще правят скринингови тестове в старата столица.

Целта на кампанията е да предупреди за симптомите, които трябва да ни подскажат, че се нуждаем от консултация с лекар. По думите на ендокринолога, диагнозата се поставя за 10 минути.

Доц. Пламен Попиванов призова хората, които имат жълти подкожни петънца мазнина около очите или кръвни роднини, застигнати от сърдечносъдово заболяване в млади години, да се изследват. При патологично увеличен „лош" холестерол рискът от смърт във възрастта 35-40 години е до 20 пъти по-голям. Именно заради това хората с увеличени показатели трябва да се консултират задължително с лекар.