Кабинетът подкрепя проекта за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Това е национален проект и по него трябва да има приемственост между правителствата.

Това е заявил министър-председателят в оставка Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет с президента и главен изпълнителен директор на Westinghouse Дани Родерик.

От правителствената пресслужба съобщиха още, че Орешарски е отбелязал одобрението си за извършената дейност до този момент по проекта, като е подчертал, че това е предпоставка следващото правителство да го препотвърди.
Убеден съм, че проектът е добър", добавя премиерът.

Оценявам подкрепата, която сме получили досега", е заявил от своя страна Родерик. Той е изразил увереност, че проектът ще бъде дългосрочен актив за България и е изтъкнал ползите от него.

Дани Родерик е отбелязал опасенията си от забавяне на проекта и е изразил желание работата по него да продължи.
Според него е важно да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност, независимо от политическия цикъл.

Припомняме, в края на миналата година започнаха преговори между българското правителство и Уестингхаус, след като българска делегация посети САЩ и централата на компанията.

Според оценки на Reuters, потвърдени миналата седмица и от вицепремирът Даниела Бобева, мощността ще струва между 5 и 6 млрд. долара. Тя обаче заяви, че настоящото правителство няма да взима окончателното решение за енергийния блок, а ще остави това на следващия редовно избран кабинет.

Спорни въпроси към момента са какво да е участието на американската компания в проектното дружество „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности". Финансирането се очаква да бъде осигурено от американски и японски финансови институции.