Русия отхвърля френската проекторезолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН, в която се споменава Глава 7 от Устава на ООН, позволяваща военна интервенция, съобщи Интерфакс.

Днес се е провел телефонен разговор между руския външен министър Сергей Лавров и френския му колега Лоран Фабиюс. „Сергей Лавров е заявил, че предложението на Франция за приемане на резолюция от Съвета за сигурност на ООН на базата на Глава 7 от Устава на ООН, което определя, че сирийските власти са употребили химически оръжия, е неприемливо", отбелязва се в съобщение на руското ведомство.

След като Лавров е изразил по-рано липса на ентусиазъм за новата френско-британо-американска инициатива в ООН, руският посланик във Франция е заявил, че Париж не може да представи нищо друго в Съвета за сигурност на ООН.

Посланикът допълнил, че нужно е светът да използва възможността да се урегулира ситуацията в Сирия.

Руският посланик във Франция Александър Орлов заяви за френското радио RTL, че Москва е готова да преговаря в ООН за резолюция за налагане на международен контрол върху сирийските химически оръжия, но изключва курс за прилагане на сила.

Първо е нужна резолюция, която да постави химическите оръжия на Сирия под международен контрол, което вече Сирия прие и след това, ако нещо липсва, ние можем да се върнем в Съвета за сигурност и да договорим нова резолюция", каза Орлов.

Междувременно представител на ООН обяви, че Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредна среща при закрити врата в 16 часа местно време ( Ню Йорк).

Франция ще приеме руското предложение, ако бъдат изпълнени тези три условия:

1. Башар Асад трябва незабавно да предаде местата с химическия арсенал под международен контрол и да позволи да бъде унищожен;
2. Тази операция трябва да се осъществи на основата на обвързваща от Съвета за сигурност на ООН резолюция в рамките на кратък период и да има тежки последствия, ако той не изпълни ангажиментите си;

3. Тези, които са отговорни за химическата атака на 21 август не трябва да остават ненаказани. Въпросът следователно трябва да бъде отнесен към Международния наказателен съд.

Резолюцията включва пет точки:
1. ООН осъжда извършеното на 21 август „от сирийския режим" „химическо клане";
2. Сирийският режим трябва да „извади на светлина" програмата си за химически оръжия без отлагане, като се постави под международен контрол и се унищожи;
3. Сирия трябва да изпълни процедурата за допускане на пълно инспектиране на химическите оръжия и трябва да се присъедини към Конвенцията за химически оръжия;
4. Ще има сериозни последствия, ако тези задължения се нарушат;
5. „Авторите" на химическите атаки от 21 август трябва да бъдат изправени пред Международния наказателен съд.