Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Размусен заяви, че времето на либийския лидер Муамар Кадафи изтича, въпреки опитите на полковника да превземе ключовия град Мисрата, предаде „Франс Прес".

Играта за Кадафи свърши. Той трябва да разбере, че няма бъдеще за него и режима му", заяви Размусен в интервю за „СиЕнЕн" и добави, че след „вятъра на промяната" в Северна Африка и Близкия Изток шансовете за оцеляване на Джамахирията са минимални.

НАТО бомбардира лоялните на Муамар Кадафи сили от месец март, но не успява да предотврати смъртта на стотици цивилни в овладените от опозицията градове. Те са под непрекъснат обстрел от правителствените войски, а някои, като Мисрата, са буквално откъснати от света.

По този повод Размусен подчерта, че въпреки резолюцията на ООН, не може да има чисто военен изход от конфликта. Той добави, че докато Кадафи е на власт, атаките срещу мирни жители няма да спрат.

Междувременно, НАТО официално отрече твърденията на британския вестник "Гардиън", че алиансът не е помогнал на бедстващ кораб с бежанци в Средиземно море. Плавателният съд отплавал към Ламбедуза, но останал без гориво в открито море за повече от две седмици, при което 61 от 72 души на борда умрели от глад.

Един от оцелелите заяви, че италианският самолетоносач "Джузепе Гарибалди" преминал в близост до кораба и два самолета прелетели ниско над него, но помощ не последвала. От НАТО отрекоха това да се е случвало. Италиански духовник, който помага на имигрантите, потвърди, че е бил в контакт с хората на кораба, докато не паднала батерията и на последния мобилен телефон на борда. Той заяви, че е уведомил бреговата охрана, но нищо не било предприето.

Междувременно кръвопролитията в Мисрата продължават. Обсаденият от седмици град до месец ще остане без храна, ако бунтовниците не осъществят пробив, съобщиха от опозицията. През почивните дни лоялистите успяха да подпалят част от нефтените инсталации в пристанищния град.

Заради непрекъснатия артилерийски обстрел само един кораб седмично доставя провизии в Мисрата и откарва тежко ранени. Бунтовници съобщиха, че малки хеликоптери от силите на Кадафи, дегизирани" със знаците на Червения кръст и Червения полумесец, са минирали порта. „Това е наказание за всички хора в Мисрата", категорични са местните жители.

Либийската опозиция се нуждае не само от оръжие, но и от икономическа подкрепа. Цените на основните хранителни продукти в бунтовническия бастион Бенгази скочиха, тъй като плащанията по нефтените сделки се бавят. Съседен Египет въведе визи за либийците, за да ограничи имигрантския наплив.

Световните сили обещаха 250 млн. долара в хуманитарна помощ за опозицията в Либия, както и да й предоставят замразените авоари на Кадафи, които достигат 60 млрд. долара.