За неотложна и спешна ревизия на държавния бюджет призова президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта пред журналисти, че цифрите в държавата към средата на годината са повече от притеснителни, а неизпълнението на бюджета е сериозно.

Не бива да се блокира работата на едно служебно правителство, заради нежеланието да се каже истината за бюджета в държавата. Не бива да се връзват ръцете на бъдещото служебно правителство", отсече Плевнелиев.

Той е на мнение, че бюджетът на страната ни трябва да претърпи промяна и заради нужните допълнителни пари за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Не на последно място президентът призовава и за бързи законодателни промени по отношение на европейски директиви, както и в подкрепа на Българската народна банка (БНБ).

Политиците трябва да се обединят около това, че трябва да се обединят", бе коментарът на Росен Плевнелиев за утрешните консултации между основните политически играчи.

Припомняме, по желание на ДПС политиците сядат отново на масата за преговори, за да се разберат за оставащата работа на това Народно събрание и да отговорят на въпроса дали вече ще има кворум в пленарна зала.

Държавният глава призна, че очаква, моли се, апелира и се надява политиците да се обединят именно около това, че трябва да се обединят, защото няма друг начин. „Трябва да осигурят кворум и да свършат тези смислени неща", посочи Плевнелиев и се закани - „иначе аз ще търся други възможности".

Президентът обърна внимание и на това, че няма как да няма работещ парламент в следващите седмици, защото има много смислена работа. „Моля, свършете я", се обърна към народните представители още Плевнелиев.

Държавният глава откри международната конференция „Дни на математиката в София", която се организира от Института по математика и информатика на Българската академия на науките (БАН).

Математиката помага на обществото да се справя с житейските трудности, предизвикателствата. Помага на нациите да вървят напред", отбеляза Плевнелиев и приветства идеята да се съберат на едно място български математици и информатици, които работят у нас и в чужбина и да обсъдят актуалните теми от всички области на математиката.