Спасителната операция по издирването на българските моряци от потъналия в Азовско море кораб "Ванеса" продължава.

През нощта издирване се е провеждало само по сушата, тъй като силният щормови вятър и ниските температури отново спряха спасителите.

Вчера спасителите откриха две празни гумени лодки. В късния следобед акцията бе прекратена заради тежките метеоусловия - вятър 30 м/с, температура минус 11 градуса, видимост - 300 метра, снеговалеж.

Днес на мястото на трагедията ще пристигне български следовател, който ще се включи в разследването и изясняването на причините. Това съобщиха от агенция "Морска администрация" към Министерство на транспорта.

Припомняме, от българска страна вече бяха изпратени двама експерти, които в сътрудничество с местните власти ще направят анализ на фактите около инцидента.

Украинският министър на транспорта Вински обвини собствениците на кораба за инцидента, като посочи, че моряците са излезли в открито море въпреки предупрежденията за лошите метеорологични условия, а самите собственици са се опитали да си спестят парите за спасителна операция.

Припомняме, че българският кораб "Ванеса", превозващ метал, потъна на 3 януари в Керченския пролив в 6,30 часа българско време. На борда му се намираха 11 души - 10 българи, членове на екипажа, и украински лоцман.

8 от тях все още са в неизвестност, след като на 3 януари спасители откриха в морето двама загинали - старшия механик Георги Стоянов Желев и помощникът на капитана Петко Савов Момчев, и един оцелял - вторият механик Николай Димитров.

Днес в Азовско море се случи пореден инцидент. Товарен кораб, превозващ сяра, заседна сред ледовете. Очаква се ледоразбивач да му се притече на помощ.