Сърбия иска пряк достъп до европейските фондове за справяне с бежанската криза. За това призова сръбския министър по социалните въпроси Александър Вулин, който обиколи лагера за бежанци на сръбско-македонската граница в Прешево.

Вулин разкритикува действията на България с разполагането на военни части по границата с Македония, съобщава кореспондентът на БНР в Сърбия.

Няма да стреляме по бежанци, уверява Митов
Още...

Макар положението в южния сръбски град Прешево, където се намира лагерът за бежанци, да е спокойно, лично Александър Вулин пристигна там, за да се запознае със ситуацията. Според него Сърбия е част от общ проблем с бежанците от Сирия и Близкия изток и затова Белград желае да работи заедно със страните ЕС.

"На провеждащата се в сряда конференция във Виена между страните от Западните Балкани и ЕС трябва да даде възможност да се реши проблема с бежанците в Сърбия", смята Вулин.

"Сърбия няма достъп до фондовете за решаване на бежанската криза и затова трябва да ѝ бъде дадена такава възможност да разполага със средства от тях, без значение че ние член на ЕС", изтъква още сръбският министър.

Съветът на Европа "скастри" България и Унгария за военните части по границата
Още...

Сърбия не приема изграждането на стена по северната ѝ граница от страна на Унгария, категоричен е министър Вулин.

"България издигна стена към Турция. И какво постигнахте с това? Сега танкове ли ви трябват? Значи стената не ви стига, а сега и танкове са ви необходими. Това не е добър ход и не смятам, че това ще реши проблема", разкритикува ни сръбският властник.

Според Вулин България като член на ЕС може да търси общо решение на проблема с бежанците, което може да обхване и Сърбия.

Междувременно Европейската комисия задели допълнителна помощ от 1,5 млн. евро за справяне с хуманитарната криза с бежанците в региона на Западните Балкани. Парите са предназначени конкретно за Сърбия и Македония.