Съпругата на вече освободения шеф на общинската фирма „Аптеки" ООД Христо Бургазлиев, е била най-големият доставчик на лекарства и консумативи за общинските аптеки в Бургас.

Това показва вътрешният одит на Община Бургас.

За няколко години „СТИНГ" ООД - чийто пълномощник е била Любима Бургазлиева, прогресивно е увеличавала продажбите на стоките си в общинските аптеки.

През 2004 г. фирмата е доставила медикаменти за 200 000 лв., през 2005 г. - за 1 100 000 лв., през 2006 и 2007 г. - съответно за 1 300 000 и 1 200 000 лв.

За сравнение, останалите 5 фирми, с които общинското дружество е имало договор за цялата 2007 г. са доставили общо лекарства едва за 97 000 лв.

За периода 2005, 2006, 2007 г. основен доставчик на стоки за аптеките от „Аптеки" ЕООД - Бургас с управител Христо Бургазлиев, е „СТИНГ" ООД, заемаща съответно 64, 81 и 83 процента от стойността на всички доставки.

Търговското споразумение между общинската фирма и доставчика е сключено на 29 септември 2004 г., с предмет на дейност доставка по заявка за снабдяване с лекарствени продукти на общинските аптеки в Бургас.

Чрез нотариално заверени документи за пълномощник на „СТИНГ" ООД по споразумението е била определена Любима Бургазлиева.

Тя е била упълномощена „да сключва от името и за сметка на Упълномощителя договори с аптеки за продажба на лекарства и лекарствени продукти, предначзначени за свободна продажба и включени в лекарствения списък на НЗОК".

В следващ договор със „СТИНГ" ООД от 10 октомври 2005 г. е договорено ПРОДАВАЧЪТ да снабдява клиента със стоки на фирми - доставчици, посочили „СТИНГ" ООД за техен дистрибутор.

В чл. 16 от този договор „Аптеки" ЕООД - Бургас се задължава да заявява необходимите стоки първо на ПРОДАВАЧА „СТИНГ" ООД и при отказ да има право да ги заяви при друг доставчик.

„По този начин Бургазлиев е поставил фирма „СТИНГ" в привилегировано положение спрямо останалите доставчици.
Не е договорен конкретен механизъм както при определяне на единичните цени, така и при тяхната промяна.
На практика чрез този договор определянето на доставните цени и тяхната промяна е предоставено на доставчика", гласи докладът на вътрешния одит на Община Бургас.

Няколко дни след освобождаването му от поста, Христо Бургазлиев е опитал да организира групово подаване на оставки на служители в „Аптеки" ЕООД, бившите му подчинени обаче са отказали.

Назначена е ревизия за дейността на отстранения от длъжността управител на общинската фирма.
Ще бъде извършена и инвентаризация на документацията, която е водил, за да се установи дали не е укрил или унищожил част от нея.

За временно изпълняващ длъжността управител на „Аптеки" ЕООД е назначена Маргарита Канделиева, съобщават още от бургаското кметство.