Трафикантските мрежи на хора са се превърнали в ужасяващо доходоносен бизнес, който дори е заместил бизнеса с наркотици.
Това призна министърът на външните работи Даниел Митов в ефира на Нова телевизия.

С поглед към трагедията в Австрия, където 71 бежанци бяха открити мъртви в изоставен камион и разкритието, че българи са замесени в случая, министър Митов потвърди, че става въпрос за трима наши сънародници, които са арестувани по подозрение за участие в този нелегален трафик на хора.

„Не мога да кажа повече подробности за тези хора, защото тече разследване", отсече външният министър. Той се похвали, че арестът е станал със сътрудничество между българските и австрийските сили за сигурност.

Най-вероятно не става въпрос за трафик на хора през територията на България", посочи все пак министър Митов.

Той обърна внимание и на това, че тези трафикантски мрежи съществуват в рамките на целия Европейски съюз.
Националността в случая няма абсолютно никакво значение", отбеляза министърът на външните работи.

„Този проблем трябва да бъде адресиран много сериозно. Няма какво повече да се направи освен да се затегнат мерките и наказанията срещу тези хора", погледна цялостно на проблема Митов и припомни, че в нашето законодателство вече се правят промени, с които се предвижда затвор и отнемане на имуществото на т. нар. „каналджии".

Трябва да се знае, че хора ще влизат в затвора за такива неща", отсече външният министър и отново изтъкна, че трафикът на хора вече е много доходоносен бизнес, който до голяма степен дори замества трафика на наркотици.

„Въпросът с бежанските потоци в Европа не е феномен от вчера, много време не му се обръща внимание. Ние стигнахме до ситуация, в която не можем да реагираме адекватно", коментира бежанската криза на Балканите и като цяло в Европа Даниел Митов.