Руската забрана за внос на храни от Запада може да струва годишно на ЕС 6,4 милиарда евро ( 9 милиарда долара) в загубена продукция, според ING Groep NV. (INGA), съобщава „Блумбърг".

Потенциалните ефекти на руското ембарго върху вноса на западни храни отиват далеч отвъд ползите от плодовете и нетрайните зеленчуци, смятат от базираната в Амстердам компания.

Този месец Русия наложи едногодишно ембарго за внос на хранителни продукти от ЕС и САЩ като реципрочна мярка на наложените срещу Москва санкции заради Украйна.

От ING отбелязват, че ембаргото пряко засяга компаниите, които изнасят за Русия и също така самите производители на продукцията.

Полша заподозря Русия в разширяване на ембаргото
Още...

ЕС е продал на Русия през 2013 година плодове за 1,26 милиарда евро и зеленчуци за 769 милиона евро, според данни на Евростат. Преди два дни Европейската комисия отпусна спешна помощ от 125 милиона евро за производителите на плодове и зеленчуци.

Според анализа на ING загубите на руския бизнес са в размер на около 6% от производството на ЕС и 0.04 от Брутния вътрешен продукт.

Германия ще претърпи най-големи загуби - около 1,3 милиарда евро. Полша също ще пострада от мерките на Русия. Като се вземат под внимание различните икономики, Балтийските държави ще бъдат най-засегнати. Литва може да загуби 0,4% от БВП, Естония - 0,35% и 0,2% от Латвия.

Европейските фирми, които изнасят за Русия също ще претърпят загуби, след като вече отбелязаха такива с Украйна. Негативният ефект може да бъде смекчен, ако производителите на забранените храни намерят нови пазари.