АЕЦ "Козлодуй" е преразглеждала договорите си за продажба на ток на свободния пазар, но това се е налагало заради срива на цените на електроенергията в региона.

В противен случай централата е трябвало да продава продукцията си на регулирания пазар на цени, които са под себестойност.

Така изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов отговори на енергийния министър Трайчо Трайков, който заяви, че има проблеми с клаузите на сключените от централата договори.

"Имало е случаи, когато търговци са се обръщали към нас с молба да направим промени в договора, защото на вътрешния пазар от свиването не могат да реализират цялото количество, за което са сключили договори, и искат да ги продадат на външния пазар", обясни Иван Генов, цитиран от БНР.

"Ако ние санкционираме и не им продадем електроенергията, ние няма на кой да я продадем, ще я продадем на регулирания пазар, на НЕК далеч под себестойност.
В кой случай аз съм постъпил по-правилно - че съм реализирал тази електроенергия на външния пазар по свободно договорени цени или съм я оставил нереализирана и тя е отишла на регулирания пазар на цена с 10 лева под себестойност", коментира още Генов.

Иван Генов отхвърли и твърденията на министър Трайков, че АЕЦ "Козлодуй" е сключвала договори, които не защитават максимално интересите на централата и обществото.

"Не мога да разбера защо такова добро финансово състояние се неглижира и се гледа на въпроса от някакъв странен друг ъгъл. Не мога да разбера какво търсим. Аз не искам да се натрапвам.
Ако някой иска да се изнеса, просто да ми каже. Имаме добър мениджър за АЕЦ "Козлодуй", тебе ще те освободим. Няма да се обидя на никого", заяви още Генов.

Припомняме, изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов обяви вчера, че смята да подаде оставка заради оценката, която даде по-рано министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Според Трайков централата има сключени договори за продажба на ток на свободния пазар, които не защитават достатъчно интересите на атомната централа и обществото.