Бившият лидер на френския крайнодесен „Национален фронт" Жан-Мари льо Пен игнорира дисциплинарно изслушване в рамките на партията във връзка с негови коментари, съобщават световни агенции.

Той отказа да се яви пред дисциплинарен борд, който решава съдбата му в партията.

Почетният президент може да бъде отлъчен от партията заради спорни коментари и заради разпра с дъщеря си Марин льо Пен, която е настоящият лидер на „Национален фронт".

Преди срещата Марин льо Пен заяви, че баща й „не трябва повече да говори от името на „Национален фронт".

Нейният баща създаде партията през 1972 година и я ръководи до 2011 година. Но Марин льо Пен иска да изчисти расисткото и антисемитско минало на партията.

Изпълнителното бюро на партията проведе среща до Париж, за да реши какви действия да предприеме, след като Жан-Мари льо Пен повтори позицията си, че нацистките газови камери са просто „подробност от историята".

Отрекоха се от мен, каза той пред журналисти, след като напусна сградата преди да се появи пред бюрото. „Никога не съм говорил от името на „Народния фронт". Говоря свободно и това шокира някои хора", добави той.

По думите му, ако „Народният фронт" поиска да се оттегля, „те ще трябва да ме убият".

Не е ясно какво наказание може да бъде наложено на 86-годишния бивш лидер, който остава евродепутат. Една от опциите е пълно изключване от партията, но френски анализатори смятат, че той може да представлява по-голям риск, ако бъде отлъчен.