Европейската комисия не може да спре реализацията на проекта „Южен поток", през декември 2015 година първият газ по морския участък ще пристигне в България.

Това съобщи изпълнителният директор на „Газпром" Алексей Милер, предаде РИА „Новости".

"ЕК не може да спре строителството, никой не може да ни забрани да строим. Отговорът ни е много прост. През декември 2015 г. първият газ по морския газопровод през Черно море ще дойде в България, ще дойде в Европейския съюз", заяви Милер в руско телевизионно предаване.

Милер допълни, че гръцки представители са се обърнали към компанията с молба за построяване на отклонение на "Южен поток" към тяхната страна.

Преди седмица руският президент Владимир Путин заяви, че Русия иска да реализира „Южен поток", но Европейският съюз възпрепятства реализацията му.

Милер изрази позицията си само няколко дни, след като Европейската комисия с Комюнике до Европейския парламент и Съвета за европейска стратегия за енергийна сигурност поиска проектът „Южен поток" да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство.

В една от точките в документа, които трябва да бъдат приложени в краткосрочен план, се казва, че „новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията. В частност, проектът „Южен поток" трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС".

Запланувано е „Южен поток" да започне доставки на газ през декември 2015 година. Газопроводът ще премине през акваторията на Черно море към страни от Южна и Централна Европа с цел диверсификация на маршрутите за експорт на руски газ.  Общият обем на инвестициите е в размер на 25 милиарда евро. Черноморският участък ще бъде с дължина 900 километра и ще бъде разположен на максимална дълбочина 2 250 метра. По офшорния газопровод се планира да преминат 63 млрд. кубични метра (2,2 трлн. кубични фута) природен газ годишно.