Руският президент Владимир Путин подписа новата военна доктрина, информират световните медии, позовавайки се на съобщение, публикувано на официалния сайт на Кремъл. В нея се казва, че основните външни рискове за страната са разширяването на военните способности на НАТО и дестабилизацията в няколко района. Това се случва дни след като Украйна направи нови стъпки, за да се присъедини към Атлантическия военен съюз.

В доктрината се посочва още, че основните вътрешни рискове са дейности за дестабилизиране на ситуацията в страната, както и дейността на терористи, отбелязва „Ройтерс".

Промените са свързани с нови заплахи за сигурността във връзка със ситуацията в Северна Африка, Сирия, Ирак и Афганистан. Доктрината има отбранителен характер. Русия акцентира на използването на военна сила единствено след изчерпването на всички ненасилствени мерки.

И предишната военна доктрина на Москва, подписана също от Путин през 2010 г., определяше разширяването на НАТО като основен риск за Русия, но през последната година рисковете са се увеличили рязко.

През тази седмица Русия обяви, че НАТО превръща Украйна във линия за конфронтация и заплаши, че ще прекъсне останалите връзки, ако бъдат реализирани надеждите на Украйна за присъединяване към алианса.

Внесените изменения във военната доктрина са гласувани на заседанието на Съвета за сигурност на 19 декември.