1000 таксиметрови шофьори в България работят на цени, многократно по-високи от нормалните.

Това според транспортния министър Цветков нанася тежък удар върху целия сектор, тъй като намалява доверието в него.

По думите му, нещата, с които България е известна в Европа и света са именно тези превози, които от летището до центъра на града по някога костват по 100лв.
Това ще бъде ограничено с промени в Закона за автомобилните превози, като се предложат пределни цени на услугата.

На въпрос на money.bg как точно ще бъде определена тази цена, Цветков заяви, че ведомството му ще разработи методика.
Тя ще бъде в помощ на общините, които изявят желание за това. Цветанов заяви, че цените от 5-6 лв на километър ще останат в историята.

Малките населени места няма да бъдат лишени от превози, стана ясно на брифинга в транспортното ведомство.

Това гарантира транспортният министър Цветков по повод напрежението, възникнало от проектозакона, според който селища под 30 хил. души ще са без директни автобусни линии. Припомняме, че превозвачи заявиха, че ще започнат протести срещу новата транспортна схема, ако бъде приета в първоначалния й вид.

Във всички населени места - където има нужда, ще се осигури транспорт, посочи министърът, отбелязвайки, че в републиканската транспортна мрежа ще влезе и БДЖ, като ще има съгласуване на графиците.

Стана ясно още, че директни превози ще има и до курортите и СПА центровете.

Очаква се новата транспортна схема да поевтини билетите, а финансовите резултати на БДЖ да се подобрят.

Междувременно от БДЖ съобщиха, че бързите влакове със задължителна резервация „Бургас Уикенд" и „Варна Уикенд", вече спират на още гари по своите маршрути.
Целта на допълнително въведените спирания, е да бъде задоволен интереса на желаещите да пътуват с тези влакове от повече населени места в страната.
Спиранията на влаковете „Бургас Уикенд" и „Варна Уикенд" на повече гари не увеличават времето на тяхното пътуване, изтъкват от БДЖ.

„Варна Уикенд" - освен на досегашните си две спирки Плевен и Горна Оряховица, ще спира и на Мездра и Шумен. „Бургас Уикенд" пък към спирането си в Пловдив прибавя и престой в Стара Загора.

На брифинга в министерството бяха и представители на бранша, които подкрепят новата схема.

Според Който Русев от Съюза на обединенията в автомобилния транспорт (СОАТ) атаките идват от малка група, която доскоро е раздавала правосъдие в министерството.

Промените, по думите му, целят да се намали сивият и дори черният сектор в превозите.

Министър Цветков отговори и на разпространените през миналата седмица информации, че е разследван от ДАНС във връзка с проекта за интермодален терминал на гара Драгоман. Той заяви, че от специалните служби досега не са се обръщали към него и към подчинените му. Цветков заяви, че критиките към него във връзка с изграждането на терминала са безпочвени.