Хомосексуалистите трябва да бъдат допускани безпроблемно на служба в американската армия. Това е мнението на адмирал Майк Мулен, цитиран от БиБиСи.

Висшият военен настоя пред Сената забраната, ограничаваща хората с различна сексуална ориентация, да бъде отменена.

Началникът на Американския генерален щаб добави, че е притеснен, че заради нея много хора са принудени да лъжат за това какви са в действителност, само защото искат да защитават други хора.

Въпреки изказаната си категорична позиция за приемането на хомосексуалисти в редиците на американска армия, адмирал Мулен подчерта, че мнението му не е задължаващо и е изцяло лично.

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс от своя страна ще заповяда провеждането на едногодишно проучване, целящо подготовка на американската армия за отмяна на забраната.

БиБиСи припомня, че президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ще сложи край на практиката на негласен отказ за назначаване на гейове и лесбийки на военна служба.

В момента политиката на Пентагона не позволява да се задават въпроси на служителите за сексуалната им ориентация, но отстраняването на военнослужещи, които разкрият, че са хомосексуални, е задължително.

Решението беше взето от Конгреса през 1993 г като компромис между поддръжниците на забраната гейовете и лесбийките да служат в армията и тези, които искаха да променят това.