Премиерът Борисов не стана почетен член на Съюза на българските художници. В предварително обявения час, вместо да отиде в централата на СБХ, Борисов викна при себе си в МС ръководството на съюза.

Припомняме, в петък от СБХ съобщиха, че правят премиера и министър Рашидов почетни членове, като основният мотив е решението по казуса със сградата на „Шипка" 6.

Ден по-късно обаче членът на УС на СБХ известният наш скулптор Велислав Минеков изпрати отворено писмо, с което остро възразява и критикува решението на колегите си, което дори, по думите му, било съмнително.

Премиерът не слезе за пресконференцията при журналистите след срещата си с ръководството на СБХ.

Вежди Рашидов пък искрено се вбеси от журналистическите въпроси приел ли е премиерът наградата и за какви заслуги тя му се дава, както и виждал ли е картини на министър-председателя.

"Стига с премиера, толкова ли жълто искаме да бъде, взел ли е награда", ядосано заяви Рашидов. Какво означава прие ли една награда, една награда е поредното "Браво", допълни той.

Според министъра нямало по-голяма награда за него и за премиера, че най-накрая е приключила една дългодишна съдебна сага. Намерихме човешко решение и нашите колеги художници да бъдат спокойни, да си правят изложбите и разбира се университетът да не е потърпевш, подчерта Рашидов. От новия бюджет ще бъдат намерени средства за ремонт на сградата на СБХ, увери културният министър.

Той отказа да коментира протеста на Велислав Минеков, защото безкрайно ценял баща му.

На въпрос дали Вежди Рашидов е виждал картини на Бойко Борисов той коментира: "Силвестър Сталоун прави изложби и продава по 50 000 евро една картина, защо премиерът да не рисува, ако му се рисува".

Премиерът прави хубави скици на заседанията на МС, допълни министърът на културата. Една скица като на Пикасо може да бъде много ценна след време, убеден е Рашидов. Не се знае, съдба, философски констатира Рашидов.

Гоген е започнал да рисува на 41 години, обясни още той. Не се знае кога ще се отключи геният в човека, смята Вежди Рашидов.

Почетното членство в СБХ премиерът Бойко Борисов по-късно определи не като награда, а по-скоро като признание. Аз признанието го приех , подчерта той.

Премиерът е доволен, че е разрешил проблема и е предотвратил евентуални бъдещи стачки. Не зная кой го измисли този скандал, коментира премиерът и допълни: "Един плакет на мен няма да ми придаде каквото и да било".

По думите му въпросният плакет струвал 2-3 лева. Бойко Борисов вече е намерил и „спонсор" за ремонт на сградата на СБХ - Глобул.

Днес фирмата дари 4 линейки на столичната бърза помощ за 10 си рожден ден. Премиерът поиска за 11-ия догодина да подпомогнат правителството с ремонта на СБХ.

Димитър Грозданов, заместник-председател на СБХ, подчерта, че отношението на премиера било много конструктивно. Наградата не е парична, просто счетохме, че той няма нужда от пари, подчерта той по повод плакета, върнат от премиера. Според художниците  няма нищо по-нормално от това те да благодарят на правителството за жеста, възлизащ на около 10 милиона лева.