Големи количества наркотици са иззети в страната от февруари до август, съобщават от пресцентъра на МВР. Те са иззети по време на операции на ГДБОП за противодействие на производството и разпространението на наркотици.

Само за този период са открити и иззети общо 553.79 кг марихуана, 8.49 кг хашиш, 3.01 кг хероин, 1.31 г кокаин, 1.05 г амфетамин, както и общо 293 стръка канабис.

От полицията посочват, че са образувани 8 досъдебни производства и са задържани 32 души. На чужда територия, по линия на полицейския обмен, са задържани 23 кг кокаин и 80 амфетамин.

По сигнал на ГДБОП на територията на Судан през февруари е разкрита лаборатория за производство на амфетамин. Иззети са 80 кг амфетамин на таблетки, прекурсори, оборудване и таблетираща машина. Задържани са двама български и един сирийски гражданин.

На 3 април е проведена международна операция „контролирана доставка" на кокаин от Германия до България. Дрогата е открита от митничари на летището във Франкфурт на Майн в колетна пратка, пристигаща от Бразилия с куриерска фирма.

Адресатът на пратката бил 49-годишен криминално проявен и осъждан софиянец. Непосредствено след вземане на колетната пратка от клон на куриерската фирма в София, получателят е задържан и са иззети 0,5 кг кокаин. В Софийска градска прокуратура е образувано досъдебно производство и на задържания е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража". Повдигнато му е и обвинение.

На 19 април, по информация на ГДБОП, граничните власти на Великобритания проверили влекач с полуремарке с българска регистрация. Той бил управляван от 37-годишен грък. Сигналът на ГДБОП бил резултат от съвместни действия с Италия при разследване на престъпна група, трафикираща и разпространяваща наркотични вещества на територията на страни от Европа. В тайник на пода на полуремаркето са били намерени и иззети 23 кг кокаин. Водачът е задържан, а работата по случая продължава.

От МВР отчитат успешни спецакции срещу наркопроизводството и разпространението в страната ни. Те представят някои по-характерни от тях.

На 16 април в столицата в момент на сделка са задържани двама дилъри - 35-годишен столичанин и негова 26-годишна приятелка от Ботевград. Заловени са и двамата им 28-годишни клиенти от София. При извършени действия по разследването - личен обиск и претърсване на адресите, обитавани от задържаните, са намерени и иззети общо 10,23 г кокаин, 33 г хашиш, 111,09 г марихуана, 2 електронни везни, мобилни телефони, парична сума в лв. и щатски долари, компютърна конфигурация и други вещи и предмети, съотносими към престъплението.

В края на април на ГКПП-Кулата е задържан 44-годишен грък. В управлявания от него влекач с полуремарке с български регистрационни номера, били открити 270 пакета марихуана. Те били скрити в двойното дъно на полуремаркето. Общото тегло на дрогата било 540 кг - с много високо качество, от албански произход.

Установено е, че моторни превозни средства, собственост на компанията, на която принадлежи и задържаният товарен автомобил на ГКПП - Кулата, в миналото са задържани с наркотични вещества от други държави на ЕС.