Евродепутатите дадоха "зелена светлина" за членството на Исландия в ЕС. По време на парламентарното заседание в Страсбург те приеха резолюция, която очертава пътя на страната към присъединяването в редиците на съюза.

Перспективата Исландия да стане 28-та държава член бе приветствана от Комисията по външни работи на ЕП. Нейните членове отбелязаха, че спорът относно изплащането на обезщетения на Великобритания и Холандия трябва да бъде разрешен "двустранно".

В документа се отбелязва и че Исландия е длъжна да осигури изплащане на минималните компенсации на вложителите от Великобритания и Холандия във фалиралата банка Icesave.

В приетата проекторезолюция се настоява още Исландия да спре практикуването на китоловството. Припомняме, защитеността на китовете е норма в ЕС.

Евродепутатите поздравиха и решението на лидерите на страните от Европейския съюз от срещата на върха в Брюксел от 17 юни да започнат преговори с Исландия за присъединяването й към ЕС.

В документа се подчертава още, че макар като член на Европейското икономическо пространство Исландия да е приела повечето европейски закони (особено в областта на единния пазар), тя трябва да осъществи реформи в организацията и функционирането на финансовия надзор.

Препоръчва се и промяна в начина, по който се назначават съдии, прокурори и висшите съдебни кадри. Пълни преговори са необходими в редица области, сред които селско стопанство, рибарство, данъчно облагане, икономическа и валутна политика и външни отношения, се казва още в приетата резолюция.

В одобрения документ изрично се подчертава, че обществената подкрепа в Исландия за членство в ЕС е спаднала от лятото на 2009 г. насам.

Поради тази причина депутатите призовават исландските власти да започнат обществен дебат, които да се занимае с притесненията на гражданите от европейското членство.