Съдебният лекар доктор Емил Бъчваров от Болница "Пловдив" бе заловен с подкуп от 600 лева при специализирана операция на служители от сектор „Борба с организираната престъпност. Медикът е задържан в ареста за 24 часа.

Случаят започва с транспортирането на трупа на загиналия руски делтапланерист край село Дъбене в моргата на Болница "Пловдив", където е трябвало да бъде направена съдебно медицинска експертиза на починалия. По неофициална информация доктор Бъчваров е бил помолен да приготви тялото на руснака, за да не се разложи при транспортирането му в Русия.

"По принцип това е работа на траурната агенция, като за тази услуга се взима 600 долара, и именно затова се е получил конфликта", коментират пред радио Пловдив запознати със случая, но пожелали анонимност.

Преди няколко дни мистериозна траурна агенция се обадила в болницата и поискала да вземе трупа на загиналия делтапланерист. В последствие обаче се оказало, че никой не е възлагал на агенция да се занимава с това.

От здравното заведение смятат, че доктор Емил Бъчваров, е задържан именно заради този случай. Засега обаче от лечебницата не знаят дали действително става въпрос за неправомерно взети пари.
Директорът на болницата доцент Георги Йорданов, заяви че уличеният лекар е назначен преди осем месеца, като за този период не са постъпвали жалби и сигнали срещу него. "Ще изчакаме предписанията на прокуратурата и ако оттам настояват да отстраним доктор Бъчваров от работа до приключване на съдебното дело, ние ще го направим. В противен случай ще изчакаме случаят да приключи и тогава ще вземем решение. Ако се докаже, че той е виновен, ще си понесе отговорност", обясни доцент Йорданов.