Грипният вирус „Масачузетс" от тип Бе е изолиран в кръвните проби на четирима пациенти. Характерното за него е, че протича с множество усложнения и често преминава в скрита вирусна пневмония, обясняват специалистите, цитирани от БиТиВи.

Повишаване на респираторните инфекции отчитат през последната седмица в Пловдив. Броят на заболелите обаче остава далеч под епидемичното ниво.

Д-р Петринка Крачанова от имунизационния кабинет на РЗИ-Пловдив успокоява, че в Пловдив все още грип няма. Общопрактикуващата лекарка д-р Поликсения Миленска обяснява, че оплакванията започват с много висока температура и болки по мускулите и ставите. На втория-третия се появява суха кашлица.

По думите на д-р Крачанова, лошото при типа Бе е, че може да даде усложнения при всички органи и системи. Тя даде за пример вирусните пневмонии. Специалистът обясни, че те са много тежки и характерното е, че много често не се чуват на слушалка, а се виждат на рентген.

От пловдивската регионална здравна инспекция напомнят, че все още има време да бъде направена противогрипна ваксинация, която включва и щама „Масачузетс". Очаква се пикът на грипните заболявания да е в средата на декември.