Да се криминализира неизпълнението на политически обещания, бе сред исканията на неколцината протестиращи в София срещу безобразията в България.

Този път поредната протестна проява не събра много хора при пилоните на НДК. Даденото обяснение за малкото протестиращи е в това, че днес е празник и че покрай великденската ваканция на учениците много хора са в провинцията.

Все пак дошлите обявиха исканията си, сред които още са - право на гражданите да отзовават предсрочно депутати, кметове, президенти и държавни служители; право на гражданите да сезират Конституционния съд; за свикване на референдум да са необходими 50 000 подписа; преразглеждане на приватизационните сделки; връщане на контролния пакет в държавата на енергоразпределителните дружества, В и К, обществен транспорт, преразглеждане на всички концесионни договори и прекратяване на тези, които ощетяват държавата -

Участниците в протеста настояват и за закони, гарантиращи защита на природата, човешкото здраве, граждански права и свободи, изготвени с широко гражданско участие. Те искат и премахване на плоския данък, качествено образование и здравеопазване, яснота и прозрачност при усвояването на еврофондове.

Дошлите бяха подредили в основата на пилоните, плакати призоваващи: „Долу мафията", „Властта на гражданите! Държавата гние; проблемът сме ние!", „Дай рамо за реално право на референдум!".

На протеста се разпространяваха листовки със схема за създаване на асамблеи на свободата повсеместно, без посредници. Схемата е на мрежа за бързо гражданско реагиране с девиз: „Свързани, без посредници ще станем народ".

„Хората са отровени от недоверие. Хората наистина са отстранени от управлението чрез 20 години измама и е много удобно за управляващите те да се самоотстранят от политическата сцена, невярвайки на никого". С тези думи участник в протеста коментира слабото присъствие на гражданите.

„Затова сега нашият призив е: не им вярвайте хора, а се борете за права на пряк контрол и участие на всички власти, на първо място в законодателната власт чрез референдуми, свикани от гражданите", добави той.

Сред протестиращите бяха Рики - мъжки минипинчер и Бижу - руски тойтериер. „Искам да не евтаназират кучета, искам да направят приюти за кучета, искам да спрат садизма и жестокостта и да знаят хората, че ние сме хора, не животни", каза стопанката на Бижу.