6000 души получават чрез КТБ своите пенсии. За мен това е необяснимо от страна на елементарната човешка логика. Политиката на НОИ е много интересна. Това заяви пред Нова телевизия националният омбудсман Константин Пенчев във връзка с жалбите, които получава от граждани. Той посочи, че на страницата на института в интернет се казва, че всеки може да промени сметката си в друга банка или да получава парите в пощенски клон. И НОИ чакат активни да бъдат пенсионерите.

Аз знам, че ви хвърлям пенсията през прозореца, но може и да ви уцеля джоба. Ако не го - не нося отговорност. Ако падне на улицата и някой друг я вземе, аз съм си свършил работата, защото вие не сте ми казали „не я хвърляй през прозореца, а ми я дай по друг начин", обясни ситуацията Пенчев.

Той е категоричен, че НОИ цялата държава не знае, че КТБ има проблем. По думите му това е безобразие и чиновническо бездушие. „Това е безхаберие и мързел", възмутен е омбудсманът.

НОИ: Критиките на омбудсмана не кореспондират с обективната истина

Още...

Той смята, че за два дни 4000-те хиляди служители на НОИ са можели да прозвънят по телефона на всички засегнати пенсионери.  Ако трябваше да им задържат парите в НОИ, заяви Константин Пенчев и посочи, че се наливат пари в една дупка, с която не е ясно какво ще стане.

„По закон може да има квестура три месеца плюс още три. На нас ни се обяснява, че шест месеца сме в безвремие. Ние не знаем шест месеца какво се случва с КТБ, със служителите и техните пари, някои от които имат нужда от тези пари. И ако след шест месеца разберем, че дупката е толкова голяма, че не може да бъде запълнена, тръгваме към несъстоятелност. Но не на мен тези неща", решително заяви омбудсманът.

Константин Пенчев е категоричен, че дори и казусът с КТБ да е сложен, тези неща са неотложни и трябва да се решат.

„Има ли гарантирани влогове до 100 хиляди - имаме. Аз няма да чакам седем месеца някой да се наумува дали тази банка ще се фалира, или не. Винаги при желание от страна на чиновници и институции може да се свърши работа. Законът не забранява нищо, винаги може да се намери една гъвкава система", заключи той.