Републиканците, които получиха мнозинство в двете камари на Конгреса на САЩ, и по-конкретно формиращото се в техните среди проукраинско лоби ще преодолеят скоро съпротивата на американското правителство и ще направят възможно доставянето на оръжие и бойна техника за Украйна.

Това съобщава ТАСС, позовавайки се на изказване на съветника на украинския министър на външните работи Зорян Шкиряк.

"Още веднъж ще подчертая, че днес имаме много добър сигнал, що се отнася до победата на републиканците, които заемат достатъчно твърда позиция спрямо Руската федерация, към техните действия на територията на Украйна", заявил Шкиряк и допълнил, че постоянно чували изявления на различни сенатори, които обвиняват правителството на Обама в бездействие и безпринципност. В Конгреса на САЩ вече достатъчно активно се формирало проукраинско лоби, което със сигурност ще успее да промени ситуацията.

По думите на Шкиряк в контекста на кризата в Украйна САЩ трябва да изпратят на Киев високоточни оръжейни системи, артилерия, танкове, бронирани машини и комплекси за противовъздушна отбрана.
"Америка вече отдавна трябва да е осъзнала, че ако днес не помогне на Украйна, то за съжаление ситуацията няма да се промени", изтъкнал съветникът на украинския външен министър.