Новият гръцки финансов министър Евклидис Цакалотос заяви, че еврозоната е показала полотическа воля да даде нов шанс на Гърция. Това заяви той пред журналисти в кулоарите по време на срещите на евролидерите, предаде "Гардиън". Той е бил лаконичен в коментарите си и е заявил само, че "напредък има".

Припомняме, че срещата на финансовите министри от еврозоната завърши по-рано днес без ново гръцко предложение. Запитан защо няма такова все още, Цакалотос отговори: "Сложно е."

По-късно започна и срещата на лидерите на еврозоната.

Очаква се Гърция да внесе ново искане за помощ от спасителния фонд на еврозоната в сряда. Това съобщава ДПА, позовавайки се на информация от европейски дипломати, пожелали анонимност.

Европейски дипломати заявиха след кризисни разговори с новия гръцки финансов министър, че Гърция ще представи новото предложение за спасителен план в сряда. Източници от гръцкото правителство са потвърдили, че писмото с предложенията ще бъде изпратено. Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще изпрати писмо с официално искане за помощ, както и план за реформи. Възможно е първо да се търси краткосрочно споразумение.

Има слухове обаче за нова среща на върха, която ще се състои в неделя. Това е един от най-мрачните сценарии за развитие на "гръцката драма", защото в нея ще участват не само лидерите от еврозоната, а представителите на всичките страни-членки на ЕС и тогава вероятно ще става дума за Grexit. Официално обаче ще се обсъждат начините за помощ на Гърция.

Междувременно, журналисти, акредитирани да отразяват преговорите, разпространиха снимки в "Туитър" на самите карти, на които се вижда, че те важат "до края на юли" и се запитаха дали това е знак, че разговорите с Гърция ще бъдат продължителни.