България има дългосрочен проблем с конкурентоспособността и по-специално по отношение на трудовия пазар, базисната инфраструктура, технологичната и научната инфраструктура и образованието.

Това показва ежегодната класация за конкурентоспособността на икономиките в света, в която страната ни е включена за 6-ти пореден път. Резултатите за България от Годишника на световната конкурентоспособност 2011 на IMD (IMD World Competitiveness Yearbook 2011) бяха представени Центъра за изследване на демокрацията.

Според изследването през 2011 година България е паднала в общата класация с 2 места в сравнение с 2010 година - от 53 на 55 място, от общо 59 изследвани икономики. След нас в Европа се нареждат Гърция, Украйна, Хърватия.

Класацията се оглавява от Хонг Конг и САЩ, които изпреварват лидера от миналата година - Сингапур.

Липсата на реформи и адекватни действия по отношение на инфраструктурата, образованието и здравеопазването са довели до влошаване на конкурентоспособността на страната, което трудно ще се компенсира, смятат изследователите.

От друга страна, силните политически противопоставяния и неяснотата в дългосрочната ориентация на политиките за конкурентоспособност, са довели до несигурност в бизнес перспективите на предприятията.

Последните статистически данни посочват раздвижване в икономиката - увеличение на оборота в търговията на дребно, покачване на износа. Рангът на България в класацията обаче показва, че тя се развива по-бавно от останалите икономики и са нужни по-сериозни реформи, за да бъде спряна работата на конкурентни позиции.

Освен ниските доходи на населението и потиснатото вътрешно потребление, класацията извежда редица други предизвикателства пред страната ни - влошава се нивото на заетост, намаляват международните инвестиции, продължава да спада качеството на образованието. Като сериозен проблем се посочва „изтичането на мозъци."

Класацията улавя и силните страни на българската икономика. В сравнение с предходната година се наблюдава подобрение по отношение на износ на стоки, гъвкавост на пазара на труда, баланс по текущата сметка.

Според бизнесмени, помолени да посочат 5-те основни фактора, които определят атрактивността на българската икономика, най-големите предимства на родната икономика са ниският корпоративен данък върху печалбата и ниската степен на необходими оперативни разходи (разходи за заплата, електроенергия и други).